FOTO: Rimska vila veća od Tadž Mahala pronađena u Velikoj Britaniji

Velika rimska vila pronađena je na polju u Oksfordširu puna trofeja, uključujući novčiće, kljove vepra i sarkofag sa skeletnim ostacima žene, koja je pripadala višem društvenom staležu.
Arheolog i istoričarka Kejt Vestkot pronašla je ostatke u polju u blizini zamka Broton, kod Banburija.
 
Tim arheologa pronašao je ostatke istorijske zgrade koja je veća od Tadž Mahala i veruje se da je ovo druga najveća pronađena u Engleskoj. 
 
Osnova vile je 85 sa 85 metara, a datira iz 99. godine nove ere. Sama vila uključivala je kupatilo sa krovom u obliku kupole, mozaike, veliku trpezariju, kuhinje i sobe.
 
Mauzolej u Tadž Mahalu je 57 puta 57 metara. 
 
Veruje se da je ovo druga po veličini rimska vila u Engleskoj, nakon palate Fišburn u Zapadnom Saseksu, koja datira iz 75. godine nove ere, a otkrivena je 1960. godine. 
 
Zemlja na kojoj je pronađena vila pripada porodici glumca Rejfa Fajnsa.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.