U Dečijoj bolnici kompletna dijagnostika od sada za 10 minuta

Novi Sad ima najbolji Dijagnostički centar, ne samo u Srbiji, nego i mnogo šire, naveo je predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić u obilasku novog centra u sklopu Dečije bolnice.
Ovo znači da se, kada bolesno dete dođe u bolnicu, za deset minuta dobija kompletna dijagnostika
 
"I onda nije čudo kada se dugo uz upotrebu znanja i veština, kao i uz mnogo ljubavi ulaže i gradi jedna institucija gde je smrtnost 0,37 odsto, a na nivou Srbije negde četiri odsto, onda vidimo koliko je ova ustanova uspešna i koliko ona danas, kako svojom efikasnošću, tako i svojim izgledom, čini život bolesne dece lepšim i podnošljivijim u okolnostima gde im je zdravlje narušeno", istakao je Pajtić.
 
"Osim što se možemo pohvaliti izrazito niskom stopom smrtnosti, možemo se pohvaliti sa izrazito stručnim kadrom i novim medicinskim metodama koje smo uveli, kao i procedurama koje nisu godinama rađene u čitavoj zemlji. Radimo prenatalnogensku dijagnostiku, kompletan skrining na cističnu fibrozu, kao i gensku dijagnostiku cistične fibroze. Treba reći da je Dijagnostički centar doprineo podizanju urgentne dijagnostike na najviši nivo. Sada je sva dijagnostika na jednom mestu, između dve urgentne jedinice: Urgentene pedijatrije i Urgentne hirurgije. Sada pacijenti dolaskom ovde, dobijaju na jednom mestu kompletnu dijagnostiku, od kompletne urgentne dijagnostike, ultrazvuka, CT snimka i rentgenskih snimanja u roku od deset minuta", objasnio je dr Slobodan Grebeldinger.  
 
 
Radove na rekonstrukciji dijagnostičkog centra i hirurške intenzivne jedinice Dečje bolnice Pokrajina finansira preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine, kao i nove projekte koji će se realizovati u 13 vojvođanskih bolnica. Ugovorima koji su danas uručeni direktorima vojvođanskih bolnica predviđena je nabavka medicinske opreme, rekonstrukcija i adaptacija bolničkih objekata. Sredstva su dodeljena Kliničkom centru Vojvodine, domovima zdravlja u Bačkom Petrovcu i Kanjiži, institutima u Sremskoj Kamenici, Dečijoj bolnici, SBPB u Kovinu i opštim bolnicama u Subotici, Sremskoj Mitrovici, Vrbasu i Pančevu.
 
Pokrajinska sekretarka za zdravstvo Vesna Kopitović podsetila je na posebne programe zdravstvene zaštite tog sekretarijata. Zahvaljujući tome, danas 18.000 novorođene dece ima potpuni skrining za cističnu fibrozu. Reč je o jednom od pokrajinskih projekta kao što je to i projekat preinplantacione genetske dijagnostike.
 
"Ovo znači da i pre nego što se rode deca, mi možemo da znamo, i pre nego što vratimo embrion u okviru vantelesne oplodnje, da li su ona zdrava. Ovo je prvi put u Srbiji. I Vojvodina kao i do sada u svim novim tehnologijama, na naše zadovoljstvo i zadovoljstvo pacijenata, prednjači", navela je Vesna Kopitović.
 
Autor: 021.rs
  • Pavle

    12.04.2016 19:16
    Mikroskop
    Vid' vid' Vlade kako je vredan. :)
  • Nervirac

    12.04.2016 18:40
    A sa genetike? Ono kao nije bilo reagensa pre neki mesec pa rade tek decembar mesec. Ma medecinarima ne moze niko pomoci dok ne promene radne navike.
  • koko

    12.04.2016 18:21
    ????
    Mozda onda u "desetominutnu kompletnu dijagnostiku" spada i to što mesec i po dana razvlačim dete po kojekakvim analizama koje je tražila doktorka iz Dečje, šetaju nas od Kamenice, preko Poliklinike, od ove do one laboratorije, a da bi doktorka dobila nalaze i rekla dijagnozu. OK, možda je to tih deset minuta, ali onda očito za neke vreme teče sporije a za neke brže. Kao što je lepo rekao Orvel: svi smo jednaki, ali su neki jednakiji od drugih!
    Ili: svima nam je deset minuta - deset minuta, ali nekima je to mesec i po dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti