Urbani Novi Sad glasao za opoziciju, prigradska naselja donela pobedu SNS

Izbori za lokalnu skupštinu pokazali su i ovaj put da se u urbanim delovima Novog Sada glasa pretežno za stranke nekadašnjeg demokratskog bloka, dok su prigradska naselja donela ubedljivu pobedu SNS-u.

Pregledi rezultata sa svakog pojedinačnog biračkog mesta pokazuju da je SNS dobila većinu glasova na skoro svih 197 mesta.

U samom gradu naprednjaci retko prelaze 30 posto osvojenih glasova, dok u prigradskim naseljima neretko imaju od 50%, pa do i preko 65% glasova.

Najubedljivija pobeda SNS je bila u Sajlovu, gde su imali neverovatnih 64,5% glasova (789), a najbliži su im bili SRS sa 14,5% (178). Ipak, ubedljivo najviše glasova SNS je dobio u Futogu i Veterniku gde na skoro svim biračkim mestima imaju od 52 do 61 posto glasova i na 17 biračkih mesta su dobili oko 8.000 glasova. Daleko više od ostalih, jer im je najbliži konkurent SRS sa oko 10% glasova (1.500).

Preko 50% SNS ima i u Adicama, a zanimljivo je da je lider LSV-a Nenad Čanak na svom izbornom mestu u Suvoborskoj ulici dobio svega 30 glasova.

SNS ima i preko 50% podrške u Stepanovićevu, Rumenki, Kovilju (na jednom mestu 64%), Čeneju (do 60%), a nešto manje u Bukovcu, pri čemu ih skoro svuda prate radikali sa u proseku preko 10% podrške. Na Klisi i Slanoj bari SNS ima podršku od 50% do 57%, a najbliži im je SRS sa od 15 do 17% glasova, odnosno SPS koji je imao od 10 do 15%. U Kaću i Budisavi naprednjaci su osvojili do 50%, a slede SRS i SPS sa po oko 10%. U Budisavi je inače, SVM ostvario najbolji rezultat sa 21% glasova.

Na Pejićevim salašima je SNS dobio 43,8% glasova, a jedini takmac im je bio Pokret Dinara-Drina-Dunav koja je tu ostvario najbolji rezultat od 32,3% glasova. Pejićevi salaši su inače najmanje biračko mesto na kojem je glasalo samo 153 stanovnika.

U Starim i Novom Ledincima SNS je dobio preko 40% odsto glasova, a Pokret Dinara-Drina-Dunav Tomislava Bokana 23%.

Kisač se i ovaj put pokazao kao mesto koje ne glasa masovno za SNS, jer su u tom mestu naprednjaci dobili oko 30%, a zatim sledi LSV koji je osvojio 25%, te SPS i DS sa malo više od 10%.

U Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici SNS ima oko 40%, sledi Dosta je bilo sa oko 10%, kao i SRS i LSV sa nešto manjim procentom.

Na Telepu, SNS ima iznad 30%, dok pokret Dosta je bilo na nekim mestima dostiže i 14%.

Na Satelitu i Novom naselju podrška za SNS se kreće u rasponu od 28 do 40%, pokret Dosta je bilo od 11 do 16%, a slede SRS i SPS sa oko 10%.

Na Detelinari pobedu je uglavnom odneo SNS, ali sa jasnom razlikom između Nove i Stare Detelinare. Tako na Novoj Detelinari SNS ide do 33%, a sledi ih Dosta je bilo sa preko 14% na pojedinim biračkim mestima, dok na Staroj detelinari SNS ima i 40%. Ostale stranke ne prelaze 7-8% i to pretežno SPS i SRS.

Na Banatiću i okolini Železničke stanice, sa Bulevarom oslobođenja i Sajmištem SNS dobacuje do 30%, dok DS, LSV i Dosta je bilo imaju od 10% do 15%, sa blagom prednošću pristalica Saše Radulovića. Pomenimo da je na biračkom mestu 189, gde glasa gradonačelnik Miloš Vučević, SNS dobio 35,6%, a slede Dosta je bilo sa 13,3% i DS i SRS sa po 9% glasova.

U najstrožem centru Novog Sada na dva biračka mesta, SNS na jednom ima 32%, DS i Dosta je bilo oko 13%, a LSV 9. Na drugom izbornom mestu u kralja Aleksandra, što je biračko mesto njihovog kandidata za gradonačelnika Veljka Krstonošića, DS je ostvarila najbolji rezultat u gradu sa 18% glasova. Tamo je SNS imao 26%, Dosta je bilo 14,5, a LSV 11,5%. Takođe, na biračkom mestu predsednika DS Bojana Pajtića u Narodnih heroja 5, tek nekoliko glasova falilo je ovoj stranci da bude druga iza SNS-a, a ispred Dosta je bilo.

Na Podbari i Salajci, SNS uglavnom ima od 20 do 30%, sledi je Dosta je bilo sa i do 20% podrške, a potom LSV i DS sa procentima koji se kreću od 10 do 15% glasova. Ovde je SNS ostvario i najlošiji rezultat i to na biračkom mestu 131, gde su dobili samo 20% glasova, DS je osvojio 16, DJB 15 i LSV 13%. Slično je bilo i na biralištu 133 gde je SNS dobio 19,5%, DS 15,8, LSV 14,9 i DJB 14%. Dosta je bilo je na biračkom mestu 136. dobio preko 22% podrške i tom pokretu falila su svega 4 glasa da pretekne SNS.

Slično je i na Limanima i Grbavici gde SNS uglavnom nema više od 30% glasova i svuda je prati Dosta je bilo sa od 14 do 18% podrške, te i LSV i DS sa rasponom od 10 do 15% glasova. Dodajmo i da su slični rezultati i na biračkom mestu 162 na Limanu gde je glasao i lider Levice Srbije Borko Stefanović, gde je dobio 31 glas, što je značajan rezultat jer je Levica Srbije na mnogim mestima imala 0 glasova.

Kada se pogledaju sva biračka mesta, primetno je i da je desetak lista dobijalo često po 0 glasova, a većina nigde nije prešla više od 10 glasova. Inače, mnoga biračka mesta u Novom Sadu formirana su da imaju oko 1.000 glasača, a maksimalno do 2.000.

Autor: Žarko Bogosavljević/foto: Aleksandar Vukičević

  • N.SAD

    28.04.2016 19:30
    BOT 100%
    Mnogi nisu shvatili poentu a ona je da je SNS svuda dobio naj više glasova i samo je razlika u tome da li su imali 50% ili 30%.Čitajući komentare može se primetiti da oni što su glasali za SNS su nekave neobrazovane seljačine a oni koji nisu oni su ,,krem'' nekakvog društva i obrazovanja a siguran sam 10000% da taj ,,krem''( ne mislim na eurokrem) nikad ništa u životu nije stvorio svojim rukama nego žive od dedine zaostavštine u nekakvim stanovima od 30 kvadrata, rade u jav. preduzećima a posao dobili u vreme vladavine ,,žute bande'', na more idu na kredit jer gde bi taj ,,krem'' bio da ne vidi mora a kad krenu ponesu paštete, salame da što jeftinije prođu.Poznajem takve, tu su oni oko mene i svaki dan ih slušam kako opisuju plaže,more uz naravno ,,laki keš'' koji otplaćuju cele godine.Taj novac koji oni otplaćuju cele godine ja zaradim sa svojih deset prstiju za mesec dana onako lagano i ne nosim na more paštete i salame ali sam ja ,,neobrazovani seljak'' jer rad je namenjen za ,,seljake'' a oni su ,,krem gospodštine''. Među te ne ubrajam one parazite koji moraju nekoga ,,ojaditi'' i uzeti mito da bi išli na more kao prava gospoda.
  • Autonomaš

    28.04.2016 13:12
    Lagano
    Vučić je uspeo da razvije nadu kod svih;govori uporno o putu Srbije u Evropu, a s druge strane svi znamo njegove prvobitne aktivnosti (Šešelj, radikali itd.). Zato su dođoška naselja tako puno glasala za SNS jer se nadaju da je njegova priča o Evropi samo šala i da se on ipak bori za svoju i njihovu "grudu". Problem će nastatai ako on zaista planira put u Evropu. Tek tu će doći do raskola u SNS jer će tada dođoši shvatiti da je zaista kraj '90-tim i svesrpkoj pobedi. U tom momentu potomci dođoša stasali na tlu Vojvodine već će se uveliko stideti svojih roditelja i njihovih "plan'na, slan'na". Tu će biti jasnija situacija. Zato, napred SNS za Evropu.
  • Djuro

    28.04.2016 10:33
    Urbani NS
    To kako je ko glasao nema veze sa stepenom obrazovanja jer su marketnski strucnjaci odradili svoj posao ma osnovu njihovih analiza trzista, odnosno glasaca i pripremili kampanju koja ce dati odgovarajuci rezultat. A sto se tice toga ko gde zivi ja vam mogu reci samo to da sam mirno i lepo ziveo u prigradskom naselju dok nisu poceli koje kakvi probisveti da migriraju iz grada . tada sam se preselio u NS jer mi je postalo mucno da zivim u blizini tih nadobudnih neobrazovanih skorojevica iz grada. Da, u prigradskim naseljima sada zive u glavnom neobrazovani skorojevici i oni su glasacka masina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti