Smenjen direktor programa RTV-a Slobodan Arežina

Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine smenio je večeras direktora programa RTV-a Slobodana Arežinu.
Upravni odbor je jednoglasnu odluku o smeni Arežine doneo zbog "utvrđenog pada gledanosti televizijskog programa i nepostojanja Plana proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. godinu, kao jednog od bitnih dokumenata vezanih za rad pokrajinskog javnog servisa", navedeno je u saopštenju.
 
Novi direktor programa Radio-televizije Vojvodine biće izabran na konkursu koji je raspisan, a do tada će vršilac dužnosti direktora programa biti Slavica Subotić Braun.
 
Upravni odbor Radio-televizije Vojvodine zahvalio se Slobodanu Arežini na dosadašnjem radu i poželeo mu uspešan nastavak karijere. 
 
Novinarska udruženja zabrinuta zbog hitne smene Arežine

Udruženje novinara Srbije zabrinuto je zbog sinoćne smene Arežine kojom se "paušalno i bez konkretnih podataka kao razlog navodi pad gledanosti televizijskog programa", kao i tvrdnja da Arežina nije dostavio "Plan proizvodnje i emitovanja programa RTV-a za 2016. godinu", saopštio je danas UNS.

"UNS hitnost smene Slobodana Arežine, iza koje ne stoji detaljna analiza razloga, doživljava kao stvaranje atmosfere vanrednog stanja što je štetno i nepotrebno za funkcionisanje Javnog servisa", navodi se u saopštenju.

UNS ističe da Arežini do dana smene nije bilo dostavljeno bilo kakvo upozorenje niti kritika u vezi sa gledanošću RTV-a.

I Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) "neprijatno su iznenađeni smenom Arežine", a obrazloženje za njegovu smenu smatraju u potpunosti neprihvatljivim.

NUNS i NDNV podsećaju da u ocenjivanju rada javnog servisa gledanost ne sme da bude jedini, čak ni dominantan kriterijum. Za razliku od komercijalnih televizija, kvalitet javnog servisa se ocenjuje po nivou profesionalizma i ostvarivanju javnog interesa u informisanju građana.

"Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu", kaže se u saopštenju NUNS-a i NDNV-a.

NUNS i NDNV traže od Upravnog odbora RTV-a da javno prezentuje podatke o gledanosti, koji su bile povod za smenu, ali i da jasno saopšti javnosti da li je gledanost jedini kriterijum kojim bi trebalo da se rukovodi medijski javni servis ili je to – profesionalno informisanje u skladu sa javnim interesom.
 
Autor: 021.rs

Teme

RTV
  • kimiVrdnik

    15.06.2016 14:45
    smena
    a da li su i zuti 2000 godine smenili nekog od urednika rtv od slobine garnuture ili su ih sve ostavili. to me interesuje? ako su ostavili i nikog nisu dirali onda ovo danas nije ok a ako su ovo isto radili a zaboravili nakon 16 god onda nemaju pravo da se ljute. zaboravili su i kako su sa puskama i kapuljacama upadali u preduzeca ustanove pa i u skupstinu. mi danas nikog nismo na taj nacin teralu,mada su mnogi zasluzili i to nas razlikuje od vas. u termal u vrdniku su upali sa zeljom da lincuju dotadasnjeg direktora,jedva se spasao. samo da vas podsetim zuta dosovska samozvana elito
  • Stadion JNA

    08.05.2016 10:15
    A da li su ga i sa Avale i Studija B oterali zbog politike (tada nije ni bilo SNS-a)? Najduže se zadržao na RTV, a u pravo zato što je bio nameštenik DS-a, a zatim se prišljamčio Čankovoj formaciji. Podržavaju ga ortaci iz Bgd i NS.
  • Tužni Jocika

    06.05.2016 23:50
    idi kući pa se mami žali
    Član pregovaračkog tima Vlade Srbije se žali na političku odluku?
    Možda je čovek izabran kao prpfesionalac, bez političke podobnosti.
    I ja bih se žalio da me skinu sa plate od 200000din, oduzmu šofera i otmu službeni telefon bez limita

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti