RTV: Smenjeni najavljuju tužbe, druga strana traži koeficijente na uvid

Smenjeni novinari i urednici Radio-televizije Vojvodine podneće tužbu zbog narušavanja ugleda dostojanstva i profesionalnog integriteta, piše Danas.

Novosadski advokat Slobodan Beljanski kaže da se radi o povredi nekoliko zakona, kao i kršenju zabrane nezakonitih uticaja.

- U fazi smo prikupljanja informacija i razmatramo ne samo povrede zakona o radnim odnosima, već i zakona koji zabranjuju mobing i diskriminaciju. Ujedno, pošto se radi o kampanjskom zahvatu i o kršenju Zakona o javnim medijskim servisima, može se slobodno govoriti o tome da je prekršeno načelo nepristrasnosti, profesionalizma i nezavisnosti uređivačke politike. I naravno zabrane nezakonitih uticaja - kazao je Beljanski.

Advokat Vladimir Horovic smatra smene potpuno nezakonitim, jer imaju potpuno jasan smisao direktnog političkog usmeravanja prema pokornosti vladajućoj stranci.

- Uopšte nije bitno da li je UO dobio naredbe ili nije, bitno je da je bez jasnog programa ne može doći do smena. Ako mene postavite za glavnog i ja dovedem svoje ljude i kažem ja to znam bolje i da će biti bolje, to nije dokaz i sigurnost da će zaista biti tako, jer niko od tih urednika koji su postavljeni nije došao nudeći bilo kakav program. Dakle, UO može da bira, ali tako što će raspisati konkurs za direktore i urednike i na tom konkursu nakon sučeljavanja mišljenja i planova, onda odabrati - kaže Horovic.

Bulut: Protest nalikovao Jogurt revoluciji

S druge strane, Društvo novinara Vojvodine navodi da je saglasno sa zahtevima o transparentnosti i zakonitosti, uz ocenu da je protest ispred Studija M " najviše nalikovao mini jogurt revoluciji iz 88".

- Smatramo da bi dosledno sprovođenje ovih principa bilo veoma korektno prema građanima Vojvodine. Jer, obelodanjivanje podataka o izboru, stručnoj spremi, koeficijentima i primanjima doskorašnjih urednika i novinara, kao i honorarnih saradnika RTV, presudno bi uticalo i na verodostojnost stavova onih udruženja koja su ih prethodno bezrezervno podržavala. Ukoliko se unapred prihvate tvrdnje navodno smenjenih, da su postali žrtve političkog progona, onda je opravdana sumnja, da zbog svoje pripadničke jednostranosti, nisu bili niti profesionalni a još manje nezavisni - kaže Mladen Bulut, predsednik ovog udruženja.

Podsetimo, ispred Studija M u ponedeljak je održan protest kojem je prisustvovalo preko hiljadu građana, a zbog smena urednika, novinara i voditelja na RTV zatražena je ostavka kompletnog UO ove medijske kuće.

Teme

RTV
  • ST

    26.05.2016 11:41
    Vidi ovih vodjinih,ala su se bacili u kritiku...Sramota da vas nije...
  • CK

    25.05.2016 08:21
    buducnost?
    Juce je otpusteno 19 radnika bez kriterijuma u Informatici i obrazlozenja a danas su smenjeni svi urednici na isti nacin, samo zato sto je to NEKO odlucio. Sutra ce ubijati invalide i ljude sa posebnim potrebama jer je NEKO odlucio da ovu drzavu previse kostaju. Zatim cemo na red doci mi koje ce ubijati po ulici jer je NEKO odlucio da nas ima previse. Hajde narode pogledajte dalje od nosa i vasu mrznju prema drzavnim preduzecima usmerite na pravi izvor zla. Ako ne vidite pravi koren problema i kuda nas to vodi, onda ovoj zemlji nema pomoci.
  • mia

    25.05.2016 06:11
    I ja pratim i gledam RTV. Promena programske koncepcije desila se dolaskom Arežine i u tom smislu, za mene je problematična samo njegova smena. Ostali urednici bili su dovedeni na talasu dolaska kadra B92, ne radi poboljšanja programa, nego radi podrške tom kadru. Tako su i dobili urednička zvanja. Njihove plate jesu problem, ako su dobili rešenja za stalno i u njima plate koje ne postoje u sistematizaciji. I Fratucanka nije smenjena. Njena produkcija išla je i kada je Dina Vranješević bila na čelu kuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti