Da li će jednobojne kutije odbiti pušače?

Dom zdravlja "Novi Sad" i ove godine će 31. maja akcijama na Trgu slobode obeležiti Svetski dan bez duvanskog dima.

Program počinje u 9 i traje do 14 časova. Akcije organizuje Preventivni centar sa svojim Savetovalištem za odvikavanje od pušenja. Osim njih učestvuje i Služba stomatološke zaštite sa svojim promo materijalom o značaju prestanka pušenja na zdravlje usta i zuba.

Kako za 021 kaže specijalista-strukovna sestra Savetovališta za odvikavanje od pušenja Vesna Imbronjev, duvanska industrija aktivno radi na povećanju sopstvene popularnosti plasirajući kutije za cigarete atraktivnog pakovanja - šarene boje, s raznim dezenima za žene, te klasične, tamne boje za muškarce. Na taj način se perfidno povećava potrošnja cigareta, a zavisnost se ne razlikuje između dva pola.
 
"Jednobojne kutije preporučuje Svetska zdravstvena organizacija i mislimo da će smanjiti broj ljudi koji posežu za cigaretama. Ono što je isto značajno je primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskog dima, da se poštuju mere gde je zabranjeno pušenje i da se izriče propisana novčana kazna. Malo je bila jača zainteresovanost za odvikavanje od pušenja 2010. godine, po usvajanju zakona, kada je ljudima posao bio ugrožen i nisu smeli da uzimaju toliko pauza tokom posla. Pušači su neproduktivni - ako uzmete u obzir koliko vremena provedu da puše za vreme radnog vremena, ali mi smo snalažljiv narod, koji je potom otkrio, na primer, motanje duvana", navodi Imbronjev.
 
Prema njenim rečima, Savetovališta u sklopu DZ "Novi Sad" ima dugu tradiciju rada s pušačima i pomaže im da besplatno, efikasnim metodama po Folkenbergu i Mekfarlandu za samo pet dana ostave cigarete. Godišnje kroz savetovalište prođe između 200 i 250 Novosađana.
 
Podsetimo, Sud pravde Evropske unije odobrio je nedavno direktivu EU o duvanu, odbacujući žalbe Poljske i američkog proizvođača cigareta Filipa Morisa protiv zabrane arome kao što je mentol, i uvođenja jednoobraznih paklica cigareta.
 
Po novom propisu EU, to upozorenje koje mora da ima sliku u boji treba da pokrije 65 odsto spoljnog omota paklice i s jedne i s druge strane. Najviši evropski sud takođe je ustanovio da je na pakovanju zabranjena bilo kakva poruka koja bi mogla da podstakne pušenje.
 
Sud je potvrdio zabranu prodaje cigareta s mentolom čija aroma ima za cilj da cigarete učini privlačnijim za potrošače, što je suprotno borbi protiv pušenja i zavisnosti od duvana. Tu zabranu je osporavala Poljska.
 
Kako bi mogla da izgleda paklica cigareta, obojena verovatno najružnijom bojom na svetu, pogledajte OVDE.

U akciji na Trgu slobode učestvovaće još i Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Institut za javno zdravlje Vojvodine, studenti Farmaceutskog fakulteta, učenici medicinske škole "Dositej Obradović" i "7 april", NVO "Duga", organizacija "Smeh joga", a kompanija "Minakva" će deliti flašice sa vodom onima koji ostave cigaretu.

  • niis

    30.05.2016 18:31
    Naravno da...
    Nece! Kao sto nas nece odbiti ni slike raznih polesti na kutijama, nego cemo onda pokupovati tabakere. Preselio sam se u Nemacku i nije me odbila ni cena kutije od 6e pa ne bi ni ovo...
  • B

    30.05.2016 13:52
    Paaaa
    Nece :)
  • Istine radi

    30.05.2016 13:22
    "Pušači su neproduktivni"

    Molim? Imas brate pauzu pa je trosi na sta hoces. Ili doticna radi u nekom brlogu gde se radi sta ko hoce? U tom slucaju, nije kompetentna za tu pricu. Pocinje da mi ide na nerve licemerje i retardirani argumenti. Od svih normalnih argumenata, uvek neki debilni. I onda se pita sto ta njihova borba nema efekta. Prekinite sa cviljenjem kroz zube i nasilnim nakasljavanjem dok cekate bus koji izbacuje boks cigara u leru vama u facu i nema problema. I prekinite da jedete masnu hranu i vozite auto pre nego sto nekog optuzite da truje sebe i okolinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti