FOTO: Novosađani zbog zapostavljene ulice pisali Zaštitniku građana

Stanovnike Šumske ulice u Novom Sadu kao da je većina gradskih službi zaboravila.
Ova ulica na južnom Telepu problematična je, pre svega, zbog svog položaja na nasipu, zbog čega se stanari žale da asfalt mogu samo da sanjaju, kao i pokošene i osvetljene ulice. Poseban problem je i obližnji kanal, koji se sve jače oseća i postaje dom zmijama, glodarima i drugim životinjama.
 
Zbog svoje prirode i velike udaljenosti od centra, Šumska je samo jedna od mnogih zapostavljenih ulica u Novom Sadu. Novosađanka Milana R. kaže da stanari muče muku da dođu do barem obećanja nadležnih da će se pozabaviti njihovim problemima, jer nisu "ni u čijoj nadležnosti".
 
"Korov je viši od dva metra i ne sećam se kad sam videla nekog da je došao da ga pokosi. U gradskim službama mi je rečeno da za košenje Šumske 'ne mogu da se troše sredstva', već smo na redu samo kad se leti radi suzbijanje ambrozije. Zvali smo da nam zamene uličnu sijalicu zbog koje smo bukvalno bili u mraku, pa nam je tada rečeno da malo sačekamo. Da li treba da sačekamo i da nam prefarbaju zebru na semaforu na uglu Ćirila i Metodija i Gorana Kovačića, jer se skoro ne vidi i postoji opasnost da će neko dete koje tuda ide u školu stradati zbog nemara?", pita se ova Novosađanka i dodaje da su građani pisali saobraćajnoj inspekciji, ali nisu dobili odgovor. 
 
 
Kanal na prelazu iz Adica na Telep, navodi Milana R, ne služi ničemu, već se samo neprijatno oseća. Očišćen je jednom za dve godine, a postao je mesto okupljanja gmizavaca. Ni kanalizacija nije potpuno uređena, a ne postoji ni uređeno igralište.
 
"Kad treba da se plati porez, tačno znaju gde smo. Kad treba nešto da se uradi da bismo živeli iole pristojnije u ovom delu grada, svi ćute", navodi Milana i naglašava da su se građani obratili ovim povodom i gradskom zaštitniku građana.
 
 
 
Dok građani čekaju njegove odgovore, iz Gradskog zelenila poručuju da Šumska ulica na Telepu nije u katastru preduzeća među ulicama koje su u redovnom održavanju. kako navode, trava se u ovoj ulici kosi jedino po nalogu Komunalne inspekcije, kao i kroz program suzbijanja ambrozije.
 
"Važno je napomenuti da naše preduzeće, uz veliku podršku Grada, svake godine povećava površine koje ulaze u redovno održavanje. Dobra vest za stanovnike Šumske je da je Gradsko zelenilo završilo projekat očuvanja i unapređenja zelenila u ulici. Taj projekat trenutno se nalazi u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine na odobravanju, a potom sledi i potpisivanje ugovora o njegovoj realizaciji. Ona je planirana do kraja godine", kažu u ovom preduzeću.
 
Projektom je predviđeno orezivanje drveća, kako bi se povećala bezbednost građana, a na 4.227 kvadratnih metara "Zelenilo" je planiralo krčenje samonikle vegetacije.
 
"Posle toga sledi sadnja 181 stabla 12 vrsta drveća. Oko sadnica biće posut malč, kako bi se sačuvala vlažnost zemljišta i sprečio rast korova. Posle realizacije ove investicije te površine od 2017. godine Šumska ulica ulazi u redovno održavanje Zelenila", poručuju iz Zelenila.
 
Inače, Šumska nije jedina zaboravljena ulica koja će uskoro biti uključena u redovna održavanja nadležnih službi. Projekat "Zelenila" obuhvatiće i održavanje Slavonske i Žičke ulice na Adicama. 
 
Među poznatim "zaboravljenim" ulicama u Novom Sadu je i Kopernikova, koja je prošle jeseni ostala zapuštena i izrovana nakon što su izvođači radova, angažovani od strane Vodovoda, ostavili za sobom nered. Oni su obavljali proširenje kanalizacije, a po završetku posla nisu vratili stanje u pređašnje. S pojavom kiše, stvarale su se bare pune blata. U Šumadijskoj ulici je problem, između ostalog, napušteni objekat fabrike "Niva", koji je mesto okupljanja narkomana i skitnica.
 
 
Inače, ZIG je nedavno u okviru redovnog održavanja puteva sanirao deo Šumske ulice, a rešio je i pitanje odvođenja atmosferskih voda u Ulici Pavla Bakića. Međutim, u preduzeću nam još nisu odgovorili da li stanari Telepa mogu da se nadaju novim ulaganjima u ovaj deo grada.
  • Stanko

    29.07.2016 19:34
    Grčić
    Tako stanje je i ulica Profesora Grčka na Klima nekom bregu, leva strana. Poslednji put kolena prošle godine u Junu.
  • Yioll

    28.07.2016 18:33
    Pokusavam da zamislim nesto ovakvo u Svajcarskoj ali nema sanse.
  • Satelicanin

    28.07.2016 18:15
    A"djubretar" sa Satelitske p.
    Nema premca coveku sa poremecajem prikupljanja otpada koji zivi na uglu ulice Andje Rankovic, kod Satelitske pijace. To ruglo razvucenog djubreta sramota je i cudim se da nije napravljen neki prilog u medijima. Pre svega treba psihijatrijski pomoci tom coveku a onda zastititi zdravlje okolnog stanovnistva. Pomozite, molimo vas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.