Na ulicama Novog Sada radi 137 maloletnika, trećina uopšte ne ide u školu

Čak 137 maloletnika redovno radi na ulicama Novog Sada, proseći i sakupljajući sekundarne sirovine kako bi prehranili sebe i svoje porodice.

Ovaj podatak rezultat je regionalnog istraživanja o fenomenu dece koja žive i/ili rade na ulici, koje su sprovele članice Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici, uz podršku organizacije "Save the Children" za severozapadni Balkan.

Istraživanje je sprovedeno od maja do avgusta 2016. godine u četiri države u regionu, šest gradova, na 29 lokacija i obuhvatilo je ukupno 1.062 domaćinstva. U okviru obuhvaćenih domaćinstava, 870 dece boravi i/ili radi na ulici, a 842 dece nikada nije pohađalo školu.

Za podatke iz Novog Sada zadužena je Ekumenska humanitarna organizacija, koja je istraživanje sprovela u Adicama, Velikom Ritu i u Bangladešu, neformalnim naseljima, kao i u delovima formalnih gradskih naselja. Intervjuisane su 103 porodice u 97 domaćinstava, u kojima je najmlađi ispitanik imao 17, a nastariji 61 godinu.

Istraživanje je pokazalo da je u ispitane 103 porodice ukupan broj dece koja su uključena u život i/ili rad na ulici 137. Osim 137 dečaka i devojčica koja su uključena u život i/ili rad na ulici, njih 268 je u svakodnevnom riziku od rada ili života na ulici.

Što se tiče osnovnog obrazovanja, nastavu redovno pohađa 47 odsto dece, a 37,5 odsto uopšte ne ide u školu.

"Deca koja žive i/ili rade na ulici rasprostranjena su pojava u zemljama jugoistočne Evrope, fenomen koji je stvorilo društvo u kom živimo i koji zahteva dugoročan sistemski i multisektorski u cilju prevencije i smanjenja faktora rizika, kao i poboljšanja uslova života ove izrazito ugrožene grupe dece", ističe koordinatorka projekat EHO Tijana Vidović.

Publikacija o istraživanju je dostupna na službenim veb stranicama Ekumenske humanitarne organizacije, organizacije Save the Children i Regionalne mreže za decu uključenu u život i/ili rad na ulici.

  • neko

    03.10.2016 14:54
    Tako nam je dobro...
    da sve treba da nas bude sramota...
  • Iz drugog ugla

    03.10.2016 14:32
    činjenica
    Ovo o čemu pište se odnosi na romsku populaciju. Za Rome rodtilelje nije propisana nikakva kazna za takvo zlostavljanje dece ili se ne primenjuje. Naprotiv, to se shvata kao naormalnim i očekivanim načinom vaspitanja romske dece i u stratu im se oduzima pravo na život bez dispkriminacije (zahvaljujući njihovim roditeljima najpre).
  • Nedovoljno

    03.10.2016 14:15
    Malo je. Čike sa kapicama iza MMF-a su drugačije planirale.
    Ako se ne popravimo, moraće nam dovoditi NK radnu snagu iz drugih zemalja Istoka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti