Inicijativa da šetalište u Sremskoj Kamenici dobije ime po heroju Velji Ribaru

Žitelji Sremske Kamenice predložili su da šetalište pored Dunava u tom naselju dobije naziv po preminulom Velimiru Teodoroviću, poznatijem kao Velja Ribar.
Ukoliko se njihova namera ostvari, betonska staza duga nekoliko kilometara, s koje se vidi Most slobode, ubuduće će se zvati Šetalište Velje Ribara, pišu "Novosti". Na taj način bi se zauvek sačuvalo sećanje na heroja, i to na nekoliko metara od njegove rodne kuće u Dunavskoj 11.
 
Velja Ribar je tokom NATO bombardovanja Mosta slobode 3. aprila 1999. godine spasao devet osoba. 
 
Jedan od svedoka rušenja mosta bio je i Novosađanin Željko Čolaković koji za "Novosti" kaže da se Velji za života nije dovoljno uzvratilo za svu njegovu hrabrost. 
 
"Potpuno podržavam inicijativu. Velja, naš spasilac, sa čamcem se pojavio iznenada, prošao je ispod pogođenog mosta, koji je padao u vodu. Nas devetoro, povređene i uplašene, smestio je u čamac, a kad smo krenuli, granata je pogodila drugi stub. Delovi betona, verovatno i gelera, padali su u vodu, a nas u čamcu ni kamenčić nije pogodio", ispričao je Čolaković.
 
Velja Ribar preminuo je 2015. godine u 58. godini. Život je proveo pored reke i nije samo tog aprilskog dana spasavao ljude iz Dunava. Ovaj heroj za svoje delo nikada od države nije nagrađen. Deset godina je slušao obećanja vlasti da će mu pomoći da pronađe posao, jer od ribarenja nije mogao da izdržava porodicu, a čamac kojim je spasavao ljude iz Dunava u međuvremenu je ukraden. Na inicijativu Novosađana zaposlen je u servisu gradske "Čistoće". 
 
Šta je sam Velja Ribar rekao u vezi sa dešavanjima u noći bombardovanja Mosta slobode i nakon toga, poslušajte u nastavku:
 
  • vladaNS

    11.04.2017 13:39
    komsija
    Jedan od najdivnijih ljudi koje sam upoznao. On i njegova porodica, brat nazalost pokojni
    bili su divne komsije, Naravno da se Velje trebamo secati i podrzavam inicijativu. Oni koji su
    ga ostavili bez posla, na sedilu bez trunke ljudskosti neka malo razmisle ako imaju cime....
    Veljo moj nadam se da uzivas u nekom lepom camcu na nekom drugom mestu, tvoj komsija
    VladaNS, pozdrav iz Vojvodine
  • Kernel

    10.04.2017 15:52
    Dobri Velja ribar...
    On više nema briga. Kada mu je trebalo, nije nikog bilo, sada može i šetalište i ulica i čamac, njemu je svejedno...
  • west-east

    10.04.2017 15:05
    pojas za spasavanje
    Može i kraće - Šetalište "Ciroza", dođe mu nekako svejedno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti