Vozila u Novom Sadu često u požaru

Prošle godine u Novom Sadu izgorelo je 97 vozila, dok je u prvoj polovini 2017. izgorelo već 51 vozilo.
Vozila u Novom Sadu često u požaru
Foto: Pixabay
Najčešći uzroci nastanka požara na vozilima u toku vožnje su neispravne i dotrajale električne instalacije na vozilu, kao i sistem za snabdevanje motora gorivom, dok je kod teretnog programa vozila veoma čest uzrok požara u toku vožnje - blokada kočnice točka kamiona ili prikolice, kada usled trenja dolazi do razvijanja veoma visokih temperatura i do samupaljenja, kažu u MUP-u.
 
"Dnevnik" piše da za razliku od slučajeva u toku vožnje, najčešći uzrok nastajanja požara na parkiranom vozilu je električna instalacija, kao posledica zagrevanja električnih provodnika zbog prolaska električne struje, kratkih spojeva, velikog prelaznog otpora i varničenja.
 
Biro MUP-a naglašava da bi svako vozilo trebalo da poseduje i aparat za početno gašenje požara. Ukoliko se reaguje odmah po nastanku požara velike su šanse da se taj požar i ugasi i tako spreči veća materijalna šteta ili čak ljudske žrtve. Takođe, napominje, da gašenje požara na vozilima može biti opasno, ukoliko dođe do potpuno razvijenog požara kada se javljaju veoma visoke temperature i preko 1.000 stepeni Celzijusovih.
 
Podsetimo, dva parkirana automobila izgorela su početkom prošlog meseca u Ulici Ilije Birčanina na Novoj Detelinari, u Novom Sadu.
 
Prema navodima svedoka, požar je izbio na automobilu marke "sitroen", a vatra se brzo proširila i na susedni "fiat punto". Prošle nedelje je takođe izgoreo jedan parkiran "sitroen" dvorištu. Isto tako, automobil "suzuki" je u potpunosti oštećen plamenom ovog mesca na novosadskom Novom naselju, na uglu Bulevara Slobodana Jovanovića i Bulevara Jovana Dučića.
 
U požaru niko nije povređen, a vatru su gasili vatrogasci. U sećanju je i događaj koji je privukao veću pažnju javnosti, kad je evakuisan stambeni kompleks u Ulici episkopa Visariona na Podbari. Tada, pre tri meseca oko četiri sata ujutro, zbog požara koji je izbio u podzemnoj garaži,samo pukom srećom nije bilo lekarskih intervencija zbog povreda. Ipak, vatra je zahvatila i oštetila nekoliko automobila.
 
Redovnim servisiranjem i održavanjem vozila smanjuje se rizik od nastanka požara kao i ostalih neželjenih posledica, napominju u MUP-u.
  • Podbara

    05.07.2017 07:54
    Ovo na Podbari je bio cist primer samozapaljivanja Audija potpomognut benzinom (a mozda i bombom, nema zvanicog izvestaja)
  • novosađanin

    05.07.2017 05:57
    dnevnik
    List iz koga je prenet ovaj članak sugeriše nam da su svi automobili samozapaljivi. O podmetanju požara ni reči a dodao bih požar i pred OŠ "S. M. - Toza". Interesantno da se samozapaljuju noću i nema Yugića. Ujutro mi ne treba aparat za gašenje kada vatra uzme danak.
  • Bugi Vugi

    05.07.2017 00:56
    Spontano sagorevanje...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti