Apoteka "Novi Sad" zapošljavala bez konkursa, tužio ih RFZO

Apoteka "Novi Sad" zapošljavala je radnike bez raspisivanja javnog konkursa, dok je neosnovano potrošila milione dinara, a tužio ju je i Republički fond za zdravstveno osiguranje.
Apoteka "Novi Sad" zapošljavala bez konkursa, tužio ih RFZO
Foto: 021.rs
Finansijski izveštaj Apoteke "Novi Sad" (ANS) za 2016. godinu "pročešljala" je Državna revizorska institucija. U izveštaju koji je objavila, može se videti potvrda toga da se Apoteka "Novi Sad" nalazi u teškoj situaciji, te da bi problemi koji nadolaze, ali i propusti koji su uočeni, mogli još više da otežaju poslovanje u budućnosti. DRI je utvrdio da je najmanje u iznosu od 20 miliona dinara Apoteka netačno ili nepotpuno iskazala podatke u finansijskom izveštaju za 2016. 
 
Između ostalog, ono što preti Apoteci, jesu i potencijalne obaveze u iznosu od najmanje 152 miliona dinara zbog tužbe Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. RFZO je podneo tužbu 7. jula 2016. godine novosadskom Višem sudu radi naknade štete po osnovu ostvarenih i zadržanih boniteta i popusta prilikom nabavke lekova i pomagala koji se izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. 
 
Tužba se dešava istog dana kada je 021 objavio da tadašnjoj direktorki Slobodanki Mihailović (SPS) sleduje smena sa čela ANS. Sve se dešava nakon protesta radnika Apoteke, koji su osim odgovornosti Grada, kao osnivača, za propast ove ustanove, zahtevali i smenu Mihailovićeve. Posle nje, na čelo Apoteke dolazi Nada Ilić (LSV).
 
Osim tužbe, Vlada Srbije je dala saglasnost da ANS izvrši povraćaj sredstava RFZO-u u iznosu od skoro 70 miliona dinara, koliko su iznosili boniteti odobreni od veledrogerijama od januara 2012. do aprila 2013. godine. Međutim, RFZO nije naplatio ta potraživanja. 
 
Tokom 2016. godine, ANS je zaposlila 15 lica na određeno bez raspisivanja javnog oglasa, a o tome nije obavestila ni Nacionalnu službu za zapošljavanje, kao ni Ministarstvo zdravlja. Takođe, Apoteka nije ni usvojila proceduru zasnivanja radnog odnosa kojom bi se definisale aktivnosti, kao i kontrolni postupci kako bi prijem novih lica bio u skladu sa propisima. 
 
"Ukoliko ANS pisanom procedurom ne uredi postupak zasnivanja radnog odnosa povećava se rizik od zapošljavanja neodgovarajućeg kadra, što može ugroziti kvalitet pružanja usluga i realizaciju postavljenih ciljeva poslovanja ustanova", navodi se u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).
 
Obaveze koje Apoteka ima prema dobavljačima veće su za 193 miliona dinara od ukupnog zbira potraživanja, novčanih sredstava i zaliha koje ima ova ustanova. 
 
Ta slika bi možda bila drugačija, ali tržište je nametnulo drugačije uslove. U izveštaju revizora se može videti i da su prihodi ANS znatno umanjeni otkad je izdavanje lekova i pomagala na recept omogućeno i privatnim apotekama. Po ovom osnovu ANS je u 2016. godini prihodovala oko 85 miliona dinara, a privatne apoteke 70 miliona. 
 
Apoteka je tokom 2016. nenamenski trošila milione dinara. Recimo, deo sredstava u iznosu od 4,5 miliona dinara nije utrošila na izmirenje obaveza prema dobavljačima, nego na troškove poslovanja. Takođe, potrošeno je 6,2 miliona dinara za javne nabavke koje nisu u skladu sa Zakonom. Novac se neosnovano isplaćivao i članovima Odbora za kvalitet iz reda zaposlenih (1,5 mil.), ali je i van propisa obračunala koeficijente za 13 zaposlenih. 
 
U proteklih godinu dana u nekoliko navrata se pisalo o nestašici lekova u Apoteci "Novi Sad". Razlog tome se može pronaći u činjenici da su, kako je utvrdio DRI, pojedini dobavljači lekova od novembra 2016. do januara 2017. isporučili i za 32 miliona dinara manju vrednost ugovorenih lekova od onoga što je potrebno za funkcionisanje ANS. Sam DRI uočava da bi to moglo da ugroziti kontinuitet izdavanja lekova i pružanja farmaceutskih usluga. 
 
Revizor je utvrdio da izdavanje lekova na recept i promet na malo nije bio dovoljan da obezbedi sredstva za plate zaposlenih. Tako za isplatu plata zaposlenima u 2016. godini nedostaje 75 miliona dinara. 
 
Dobili softver na poklon pa ga preplatili
 
Državna revizorska institucija primetila je i da je donacijom aplikativnog softvera čija je vrednost 2,47 miliona dinara, zaključen ugovor o održavanju istog sa privrednim društvom "CSA" koje je proizvođač i jedini vlasnik izvornog koda doniranog softvera. Od 2010. do 2016. godine rashodi za njegovo održavanje iznosili su 13 miliona dinara. Novac koji je izdavajan za održavanje softvera uvećavao se iz godine u godinu, a u 2016. održavanje je koštalo skoro koliko i sam softver. 
 
Za javnu nabavku iz 2015. godine ANS je odredila dodatne uslove za učešće u postupku tako da je onemogućila bilo kom drugom preduzeću da učestvuje osim kompaniji "CSA".
 
Apoteka najveći gradski problem
 
Problemi u Apoteci "Novi Sad" na videlo su izašli u proteklih godinu i po dana. Radnici su tražili poboljšanje uslova rada, ali su dobili obećanja. Zbog toga je nekoliko radnika napustilo Apoteku i prešlo u privatni sektor, neku drugu profesiju ili se penzionisalo.
 
Radnici su tražili odgovornost Grada Novog Sada zbog loše situacije u Apoteci, što je i očekivano s obzirom na to da je Apoteka doživljavana kao partijski plen, pa su na njeno čelo dovođeni stranački funkcioneri. 
 
Međutim, sama zakonska rešenja ne idu na ruku državnim apotekama u Srbiji. Ove ustanove posluju na tržištu, ali svoje prihode ostvaruju iz marže od 12 odsto, što praktično nije dovoljno ni za šta. Zaposleni ne primaju zarade od države Srbije, nego upravo od prihoda koje ostvare na tržištu. Na taj način popločan je put ka propasti državnog apotekarskog sektora, odnosno njegovoj privatizaciji.
 
Po rečima gradonačelnika Miloša Vučevića, Apoteka "Novi Sad", uz JKP "Stan" i potencijalno Spens, predstavlja jedan od najvećih problema koje grad mora da reši. Zbog toga je formirana radna grupa, a rešenje problema vidi se u javno-privatnom partnerstvu, koje gradski čelnici najavljuju. Za Apoteku "Novi Sad" je navodno zainteresovano pet privatnih farmaceutskih kompanija o čemu možete da čitate OVDE.
  • Nikola

    14.10.2017 18:35
    Plata
    Radnici su morali sudskim putem da potražuju SVOJE zaostale plate i da plaćaju izvršitelja.... DOKLE VIŠE ?
  • Advokat

    14.10.2017 15:17
    Bilo bi posteno
    Stvarno bi bilo posteno za primer drugima da neko odgovara za propast apoteke!!
  • Obavesten

    14.10.2017 15:15
    Dokle
    Dokle cete da zamlacujete te ljude i od jedne do druge Nove godine im obecavate resenje?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti