Vučević: Javno-privatno partnerstvo ili likvidacija Apoteke Novi Sad

Jedini izlaz iz situacije u kojoj se nalazi Apoteka "Novi Sad" je javno-privatno partnerstvo ili likvidacija, poručio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Vučević: Javno-privatno partnerstvo ili likvidacija Apoteke Novi Sad
Foto: 021.rs
Po njegovim rečima, pitanje je dana kada će odluka o Apoteci, koja prema dobavljačima duguje 266 miliona dinara, morati da bude donesena. On je najavio sastanke sa sindikatom, predstavnicima Apoteke i najvećim poveriocima. Naveo je da Apoteka "Novi Sad" posluje na tržištu, ali da nema uslove kao privatne apoteke, što je jedan od ključnih razloga njihovog problema.
 
"Bukvalno je pitanje dana i nedelje kada ćemo prelomiti kuda ćemo ići. Da li ćemo ići na privatno-javno partnerstvo, koje ja vidim kao jedini izlaz, a za to nam treba najmanje osam meseci. Ako budu krenula utuženja i blokade, ja ću izaći pred skupštinu i reći da je možda jedna opcija da platimo plate zaposlenima i idemo u likvidaciju", poručio je Vučević.
 
Dodao je da će oni zajedno sa upravom Apoteke pokušati da pronađu privatne partnere, tako da sačuvaju najveći broj zaposlenih, da sačuvaju mrežu apoteka i da se isplati ono što je Grad uložio u Galensku laboratoriju.
 
"Cilj nam je da ljudi ne ostanu bez posla, ali dosta toga će i od njih da zavisi. Pitanje je da li možemo da izdržimo još osam meseci ovog procesa koji je pred nama", kazao je gradonačelnik.
 
Problemi u Apoteci "Novi Sad" eskalirali su prošle godine, kada je uprava ovog preduzeća poručila da se zbog duga prema dobavljačima nalaze pred kolapsom. Ubrzo su usledili i protesti zaposlenih, koji su zahtevali od osnivača, Grada Novog Sada, da preuzme odgovornost i pronađe rešenje za ovu ustanovu. 
 
Zaposleni u Apoteci platu ne dobijaju iz budžeta Grada, Pokrajine ili Republike, nego je ostvaruju iz dobiti. Ta dobit je veoma mala jer se ostvaruje iz marže od 12 odsto. Kako navode, Apoteka posluje po tržišnom principu, ali nema jednake uslove kao privatne apoteke koje je ugrožavaju.
 
Zbog lošeg stanja u ustanovi, počeo je i da se osipa kadar. Za nešto više od godinu dana, Apoteku je napustilo preko 45 radnika, neki zbog odlaska u penziju, ali mahom zbog nezadovoljstva koje vlada. Razlog nezadovoljstva je to što radnici mesecima primaju prepolovljene plate. Detaljnije o problemi i razlozima posrnuća Apoteke "Novi Sad" možete da pročitate OVDE.
  • nss

    04.07.2017 10:55
    nss
    sve drzavne firme sa nesposobnim kadrom ,koji naravno nikada nije odgovarao nego je naprotiv dobio ministarske fotelje, su prodate istim tim foteljasima tj njihovim kumovima i braci i sve se dogadja sa razlogom a ludi narod i dalje glasa....za godinu dana ode i radosno detinjstvo na dobos...samo gledajte
  • Shea buter

    03.07.2017 22:56
    @ grad NS
    Dr Max preuzima postojece nazovi manje lance. Valjda nece otvarati nove lokale...
  • grad NS

    03.07.2017 19:10
    apoteka NS

    Ček da dođe za koji dan dr max...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti