Komunalci više neće kažnjavati sakupljače sekundarnih sirovina?

Na današnjem sastanku gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i predstavnika sakupljača sekundarnih sirovina dogovoreno je da se pronađe rešenje za situaciju u kojoj se nalaze sakupljači, a koje isključuje njihovo kažnjavanje.
Komunalci više neće kažnjavati sakupljače sekundarnih sirovina?
Foto: 021.rs
Sastanak je iniciralo Udruženje romskih studenata koje je medijator u sastancima između Grada i sakupljača sekundarnih sirovina, koji se suočavaju sa novčanim kaznama i rešenjima za zatvor otkad je "Čistoća" angažovala takozvane čuvare kontejnera.
 
Nenad Vladisavljev iz Udruženja romskih studenata koji je prisustvovao sastanku kaže da je gradska uprava otvorena da se vodi dijalog o sakupljačima sirovina i da se pronađe rešenje za Novi Sad. Kao pozitivni primeri navode se Niš i Pirot gde su sakupljači uključeni u sistem, što je plan i za Novi Sad.
 
"Bilo je govora i o kaznama koje su u proteklom periodu dobili sakupljači, pa je rečeno da se prolongira ta odluka. Šta će to konkretno značiti mi još ne znamo, ali je naš zahtev bio da se ta odluka više ne primenjuje i da se sakupljači ne kažnjavaju. Gradonačelnik je rekao da će učiniti sve da se pronađe okvir u kojem je regulisano pitanje rada sakupljača. Dakle, ono što je ostalo otvoreno jeste da se za Novi Sad pronađe sistemsko rešenje za sakupljače", navodi Vladisavljev.
 
On dodaje da su sakupljači od početka angažmana čuvara kontejnera dobili na desetine prekršajnih prijava. Po njegovim rečima, rešenja koja su primenjena u Nišu i Pirotu ne mogu samo da se prekopiraju na Novi Sad, nego je potrebno da se prilagode.
 
U Udruženju romskih studenata očekuju da se naredni sastanak, kom će prisustvovati i predstavnici Niša i Pirota koji će izneti njihova rešenja, održi u roku od 30 dana.
 
U saopštenju iz Kabineta gradonačelnika navodi se da je na sastanku "posebno apostrofiran značaj socijalne inkluzije Roma u Novom Sadu kao jedno od najvažnijih pitanja u razvoju celokupnog društva", te da će "Grad u svakoj prilici podržati i pomoći unapređenje položaja romske nacionalne manjine". Međutim, u saopštenju se nigde ne navode sakupljači sekundarnih sirovina.
 
Podsetimo, "Čistoća" je zaključila ugovor sa dve privatne kompanije u vrednosti od gotovo šest miliona dinara prema kojem one obezbeđuju kontejnere u gradu. Glavna svrha je, kako je obrazloženo, da se stane na kraj sakupljačima sekundarnih sirovina, koji po tvrdnjama "Čistoće" proizvode štetu od milion dinara na mesečnom nivou. 
 
Posle prvih mesec dana njihovog rada "Čistoća" je za 021.rs navela da je zadovoljna radom čuvara, te da je njihovo angažovanje već pokazalo rezultate, o čemu možete čitati OVDE.
 
Zbog angažovanja čuvara kontejnera reagovalo je na desetine organizacija koje se bave ljudskim pravima. Više o tome OVDE.
  • Ljubce

    19.10.2017 15:08
    Izjede
    Ce nas izjede smece, ako oviti Romi ne vade iz kanti papire
  • Cveni

    19.10.2017 12:17
    RM
    Collectors of raw materials se kaze na ENG
  • Goran

    19.10.2017 12:09
    M
    Kazniti za vandalizam naravno, ali kazniti za vadjenje hleba, flasa i kartona je bezobrazluk gradskih vlasti. Sirotinjoni Bogu si teska

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti