FOTO: Očišćeno podzemlje Petrovaradinske tvrđave

Podzemlje Petrovaradinske tvrđave koje je dugo godina bilo zapušteno, sada je očišćeno.
Na tome je dve i po godine radilo Udruženje građana "3D Svet" i Urbana gerila ratnika iz podzemlja (UGRIP), koji su organizovali više od 300 akcija iznošenja smeća iz podzemlja Tvrđave. Otpad se meri u tonama, a po rečima Leona Šurbanovića iz ovog udruženja, detaljni podaci o tome koliko je smeća izneseno biće uskoro objavljeni.
 
"Ogromne količine smeća su iznete. Mi ćemo objaviti precizne podatke o tome koliko čega je izneto. Organizovali smo više od 300 akcija, a u svemu tome je učestvovalo nekoliko hiljada volontera. Trenutno je očišćeno podzemlje i deo nadzemlja. Kada je reč o nadzemlju ostali su neki delovi Tvrđave, koje planiramo da očistimo na proleće, a u kojima se takođe nalazi nekoliko tona smeća. Mi pokušavamo da to održavamo, ali naravno uvek neko baci smeće, ono se uvek pojavi", poručuje naš sagovornik.
 

Foto: Miloš Pavkov
 
U turama im se neretko pridružuju i gosti iz inostranstva. Tako su u poslednjoj akciji učestvovali gosti iz Irske, Nemačke, Japana. Najčešće je reč o volonterima iz raznih zemalja koji borave u Novom Sadu.
 
"U našim radionicama učestvuje veliki broj stranaca i deluje da zaista nismo svesni kakvo blago imamo u našem okruženju. Ljudima iz inostranstva je nepojmljivo da ne postoji nikakva institucionalna podrška kada pričamo o Tvrđavi, da je ekološka svest na jako niskom nivou. U akcijama nam se pridružila Ekološka brigada Francuske, koji su u gostima u Novom Sadu i koji, osim što ovako pružaju pomoć, organizuju predavanja za decu o važnosti ekologije. Pridruživali su nam se Irci, Hrvati, Francuzi, Japanci, a svima im je zajedničko to da ih zanima ekologija i ovakve stvari. Nažalost, svi se i čude što ne postoji nikakva podrška institucija u svemu ovome", dodaje Šurbanović.
 
 
Foto: Miloš Pavkov
 
Ovo udruženje je u februaru 2017. godine očistilo katakombe Petrovaradinske tvrđave. Kako je to izgledalo pogledajte OVDE.
  • Nikola

    22.12.2017 21:47
    Oklobdzija
    Tako je dobri moj brate Nebojsa Djuricu svaka ti je na mestu!
  • Leon Šurbanović

    22.12.2017 18:42
    Ugrip style
    Ako nisi probao Ugrip onda ni ne znaš o čemu je reč. Ugrip je skraćenica, a zapravo igra realna u svetu virtuelnom, prepuna zasluga, levela, činova znanja i zvanja, boja, rečnika, gvč koda. .... Okupljeni smo oko energije koja nas sve veže, a to je drugarstvo i prijateljstvo, tajna lavirinta, deljenje znanja, literature i uvezivanja. Ne bijemo ne tucemo, ne lomimo rebra, ne bijem, ne tucem, ne lomim rebra, ne ponizavam, ne omalovazavam, nisam namcjor, vec veseo i nasmejan lik pun ideja energije i snage da uradim nesto za ovaj grad. Ako si spreman da budes deo igre u kome pravis svoj karakter, svoje ime, gerilski vojni či bez obzira na godine, dobro dosao u bitke koje nas tek cekaju protiv Fekarta, Vegana, Šuta, El Lutoterra .... Ako pak nisi iz ove igrice, prebaci se na neku drugu ili jos lakse opljuj po nama u vidu neo nečega, zapravo samo ćeš nam pomoći da nesvesno još više radite na marketingu, kreiranju i popularizacije igrice zvana Ugrip. Vidimo se u podzemlju ;)
  • :)

    22.12.2017 18:03
    Браво Угрип!
    Браво момци, само тако и не обраћајте пажњу на малициозне коментаре!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti