Odbornici u sredu raspravljaju o budžetu, opozicija traži da se uradi novi

Novosadska skupština će na sednici u sredu, 27. decembra, raspravljati o gradskom budžetu za 2018. godinu, kao i programima poslovanja gotovo svih javnih preduzeća i ustanova u narednoj godini.
Odbornici u sredu raspravljaju o budžetu, opozicija traži da se uradi novi
Foto: 021.rs

Kako je 021 već pisao, budžet grada za narednu godinu biće u odnosu na ovogodišnji (24,4 milijarde dinara) manji za 1,2 milijarde dinara, zbog čega će raspodela sredstava biti otprilike na istom nivou kao i u 2017.

Predstavnici vlasti za sada nisu davali izjave o planovima u vezi sa budžetom, dok su s druge strane opozicione stranke zatražile da se predlog budžeta skine sa dnevnog reda i uradi novi.

U obrazloženju odluke o budžetu, predlagači navode da je on manji za 4,5 odsto i da je gradska kasa restriktivna, ali da je i socijalno odgovorna i da se nije odustalo ni od jednog zakonom predviđenog davanja za socijalu, kulturu i druge potrebe.

Iz spiska investicija vidi se da nema ni jedne novine, osim nastavka onoga što je ranije planirano, na primer proširenje Sentandrejskog puta, završetak novog železničkog mosta na mestu nekadašnjeg Žeželjevog mosta, kao i završetak zgrada Hitne pomoći i Muzičko-baletske škole. Jedine novine, ali za sada samo kroz izradu projekata, jesu gradnja podzemne garaže kod Banovine i izgradnja druge vatrogasne stanice na Telepu.

S druge strane, opozicija je već istakla da je nezadovoljna budžetskim planovima, pa su tako demokrate podnele dva zahteva da se predloženi budžet skine sa dnevnog reda i uvede privremeno finansiranje dok se ne napiše novi predlog odluke. Oni su ove zahteve obrazložili time da je nacrt budžeta napravljen bez ikakve konsultacije sa odbornicima i da sadrži nerealne želje aktuelne vlasti koje ne uključuju potrebe građana. Istakli su i da je predloženi budžet socijalno neodgovoran jer davanja za socijalu nisu povećana iako stanovništvo živi u sve lošijoj materijalnoj situaciji.

Na sednici će se razmatrati i planovi rada javnih preduzeća i ustanova. Iz ovih planova se vidi da će skoro sva preduzeća ponovo dobiti stotine miliona dinara subvencija iz budžeta i planirati pozitivno poslovanje, što pokazuje da neće biti promena u ponašanju rukovodstava gradskih firmi koji planove prave tako da opstanu zahvaljujući novcu iz gradske kase.

Na dnevnom redu će biti i donošenje nove odluke o kućnom redu u stambenim zgradama i odluke o uređenju grada, koje se samo usaglašavaju sa izmenama zakona. Odbornici će razmotriti i odluku da se i u 2018. godini subvencioniše prevoz učenika koji pohađaju škole u drugim opštinama, odluku o smanjenju cene komunalija za porodice sa troje i više dece, kao i odluku o isplati novčane pomoći za prvu bebu. Novina je to da će, osim prvog mališana koji se rodi u Novoj godini, 100.000 dinara dobijati i prva beba rođena na Dan grada 1. februara.

Takođe, pred odbornicima je predlog da se odobri dizanje spomenika kralju Petru I Karađorđeviću na Trgu republike i da se organizuje Odbor za obeležavanje stogodišnjice ulaska srpske vojske u Novi Sad novembra 1918. godine.

  • TomaS

    28.12.2017 00:05
    Ovaj vucevic samo laje kako ce smeniti kao nekog direktora a ustvari prstom ne mrda te njegove dileje koje ke postavio rade sta hoce prave haos a sve ide na obraz vucevica svi se oni pozivaju na njega e zbog toga ne glasam za sns a da smeni nekog od svojih koji ne rade dobro promenio bi misljenje
  • Klasik

    27.12.2017 14:03
    Vidim Gradonacelnik Milos jos jednom drzi rec i smenio je direktore koji unistavaju preduzeca
  • asd

    27.12.2017 12:20
    biografije
    Ko su novi direktori preduzeca??? Zasto nigde nema njihovih biografija??? Kakvi su to amandmani koji se usvajaju dan ranije u popodnevnim casovima???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti