Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću biće na Trgu republike

Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću, koji čini njegova figura na konju, biće postavljen na Trgu republike.
Spomenik Kralju Petru I Karađorđeviću biće na Trgu republike
Foto: 021.rs

Odluku o izgledu spomenika, kao i njegovoj lokaciji je doneo Savet za kulturu Skupštine grada i prosledio ga odbornicima na usvajanje. U saopštenju Saveta se navodi da je saglasnost da se spomenik monarhu postavi na Trgu republike doneta uz stručno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i JP "Urbanizam".

Podsetimo, predlog da se podigne spomenik srpskom monarhu Savet je usvojio u oktobru na inicijativu predsednika Matice srpske Dragana Stanića, direktora Muzeja Vojvodine Draga Njegovana, direktora Istorijskog arhiva Novog Sada Petra Đurđeva, direktora Biblioteke Novog Sada Dragana Kojića i direktorke Muzeja grada Vesne Jovičić.

Za sada nije poznato koliko će koštati zidanje spomenika, kao i kada bi mogao da bude postavljen.

Na današnjoj sednici je rečeno i da se inicijativa zasniva na odluci Grada iz 1938. godine da se kralju Petru podigne spomenik, ali je izbijanje Drugog svetskog rata omelo realizaciju, a nova vlast nije bila zainteresovana da diže spomenik.

Petar I Karađorđević (1844-1921) je bio kralj Srbije od 1903. do 1918. godine i kralj Srba, Hrvata i Slovenaca od 1918. do 1921. godine. Petar Karađorđević je bio Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karađorđevića. Nakon očeve abdikcije 1858. godine, Petar je sa porodicom živeo u inostranstvu. Školovanje je nastavio u Švajcarskoj, a potom u Parizu, gde je novembra 1862. godine upisao prestižnu vojnu akademiju Sen-Siro. Školovanje u Parizu, pored vojničkog i političkog obrazovanja, doprinelo je i uobličavanju njegovih političkih ideja.

Učestvovao je kao oficir u francuskoj vojsci u Francusko-pruskom ratu. Pod pseudonimom Petar Mrkonjić borio se kao dobrovoljac u ustanku protiv osmanske vlasti u Bosni. Oženio se 1883. godine crnogorskom princezom Zorkom, ćerkom kneza Nikole sa kojom je imao petoro dece, uključujući i naslednika Aleksandra. Posle Majskog prevrata 1903. godine izabran je za kralja Srbije. Kao monarh zalagao se za ustavno uređenje zemlje i građansku demokratiju, a bio je poznat po svojoj libelarnoj politici što je Kraljevinu Srbiju učinilo centrom za južnoslovensko ujedinjenje. Kralj Petar je bio vrhovni komandant srpske vojske u Balkanskim ratovima. Zbog starosti, 24. juna 1914. godine, preneo je kraljevska ovlašćenja na prestolonaslednika Aleksandra. Preminuo je 16. avgusta 1921. u Beogradu.

  • Српска Војводина

    18.03.2018 01:46
    Само напред
    Корак иде за кораком ! Браво! https://www.facebook.com/srpskavojvodinaaa/notifications/
  • NN

    29.12.2017 07:29
    Najtužnije je što 99% ljudi koji ovde mrze Srbe i Srbiju(jer se sva ta pasivna separatistička agresija na kraju svodi na to šovinizam/autošovinizam zarad udvaranja stranoj kulturi), ne bi ni postojalo da se nije desio baš taj konkretan kralj.
  • Toma

    22.12.2017 22:28
    Šerman
    Na Trg Republike treba postaviti Šermana koji nesretno trune kod Muzeja Revolucije - MSUV. Tačno na ovo uzdignuće ga treba postaviti, restauriranog, upravo kao spomenik borbi za republiku i oslobođenje.
    Profesionalni Srbi bi trebalo da nauče da je Srbija postala republika 1944. Ne pre toga, i ne posle toga. Nije postala republika tako što je jedan dan osvanula takva, nego tako što se narod za to izborio i skupo to platio.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti