Nijedna prijava protiv roditelja za nevakcinisanje dece u Novom Sadu

Nijedna prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece nije stigla u novosadski Prekršajni sud, saznaje 021.rs.
Nijedna prijava protiv roditelja za nevakcinisanje dece u Novom Sadu
Foto: Pixabay
Prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje, koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150.000 dinara.
 
"Procedura je takva da lekari najpre upozoravaju roditelje, a potom ih, ukoliko i dalje ne sarađuju, prijavljuju sanitarnoj inspekciji, koja kao ovlašćeni podnosilac podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu", navode za 021 u Prekršajnom sudu.
 
Nakon proglašenja epidemije morbila pre više od deset dana, Dom zdravlja "Novi Sad" apelovao je na roditelje da vakcinišu decu. Međutim, u Domu zdravlja nisu odgovorili da li su uopšte podneli spisak roditelja koji su odbili da vakcinišu decu i koliko je roditelja evidentirano.
 
Inače, četrnaesti slučaj malih boginja potvrđen je u Novom Sadu, naveli su u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", o čemu više OVDEU pitanju su oboleli unutar više rodbinski povezanih porodica, a svi kontakti prethodno obolelih su pod zdravstvenim nadzorom. Kako je navedeno, u skorijem periodu ne očekuje se prestanak rasta broja zaraženih. 
 
Najmlađi oboleli su dve bebe od devet meseci, dok nastarija osoba ima 43 godine. Ukupan broj obolelih u Srbiji je 1.114. Krajem prošle godine male boginje odnele su i prvi život, nakon 20 godina, a početkom ove godine preminulo je i dvogodišnje dete. Oboleli uglavnom dobiju zapaljenje pluća, koje se ispostavi kao opasno. 
 
Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu vakcinom MMR - protiv zaušaka, rubeola i malih boginja izrečene su u Beogradu.
  • @dr Kadžija

    19.01.2018 17:13
    odgovoreno je na to pitanje više puta, ali ste vi izgleda funkcionalno nepismeni. Neće me mrzeti da ponovim. Vakcinisani i delimično vakcinisani mogu oboleti u manjem procentu, a i u tom slučaju bolest ima blaži tok. Ne znam kako bih to bolje opisala, sem da ni jedan preparat, uređaj, mašina (bilo šta na ovom svetu) nema savršen učinak. Oni koji jesu ugroženi su stariji i nevakcinisani, hronični bolesnici, osobe narušenog imuniteta, bebe, trudnice, uopšte svi koji iz nekog razloga nisu mogli biti vakcinisani. Dovoditi u pitanje jednu takvu civilizacijsku tekovinu zaista je van svake pameti.
  • O istrebljenju

    18.01.2018 16:43
    Ipak su to naučni zločini
    Ma oće ljudi da vakcinišu decu, šta vam je?
    Samo neće vakcinama zločinaca.
    Napravite sopstvenu proizvodnju i to je to.
    Ako ti dođe naučnik i kaže da najnovija istraživanja pokazuju kako je dobro i zdravo za dete,
    da ga povremeno udaraš drvenim maljem u glavu, pa ne bi valjda poslušao?
    Jednako je i sa nanomolekulima aluminijuma, koji ruše imuni sistem, dokazano je.
    Jopet niko nije odgovorio, niti će.
    A zašto ne dajte ruske vakcine? Rusi ne stavljaju nanaluminijum u vakcinu.
    I opet je naprave.
    Zašto moraju biti baš švajcarske?
    A što se tiče isključivanja iz kolektiva, to je kao kada bi pokušao dete sa AIDS-om da isključiš.
    Zadireš u čuvena ljudska prava. I dođe tužba. I platiš.
  • dr Kadžija

    18.01.2018 14:15
    I dalje niko ne odgovara na jednostavno pitanje: Na koji način nevakcinisani pojedinac ugrožava vakcinisane?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti