FOTO: Zbog čega pedijatri u Novom Sadu deci izdaju "recept za čitanje"?

Brojni Novosađani - više od 25 organizacija, vaspitači, studenti, lekari, penzioneri, psiholozi i, što je najvažnije, roditelji, uključili su se u sada već masovnu akciju Novi Sad čita deci, čiji cilj je da podstakne čitanje sa decom od najranijeg uzrasta.
Ovu edukativnu akciju pokrenuo je, ispred novosadske mreže za decu, Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima Harmonija u nadi da će, za početak, privući pažnju Novosađana i ukazati roditeljima i onima koji rade sa decom koliko na rani razvoj utiče aktivno uključivanje dece u čitanje.
 
Ceo februar posvećen je ovoj inicijativi. Vaspitači i vaspitačice u novosadskim vrtićima "Radosnog detinjstva" svakodnevno čitaju sa mališanima, a pedijatri u domovima zdravlja deliće deci takozvane "recepte za čitanje" prilikom posete lekaru. Takođe, Dom zdravlja "Novi Sad" priključio se akciji od početka, pa tako patronažne sestre ovog meseca roditeljima novorođene dece posebno ukazuju na benefite čitanja sa bebama. 
 
 
Svake sedmice čita se sa decom u Dečijem selu, Svratištu za decu, u centru za decu Mala srećna kolonija, u Sigurnoj ženskoj kući (u kojoj majke borave sa decom), u ŠOSO "Milan Petrović", u inkluzivnom servisu Cvrčak, ali i na Filozofskom fakultetu, u Američkom kutku i na brojnim drugim lokacijama u Novom Sadu. 
 
Kako za 021 kaže psihološkinja i sistemska porodična psihoterapeutkinja, koordinatorka na projektu dr Ivana Mihić, postoje tri cilja koja treba da se postignu aktivnostima tokom ovog meseca - rad sa decom, rad sa roditeljima, te rad sa stručnjacima koji treba da nastave da se zalažu za promociju čitanja sa decom. Mihićeva naglašava da se deca raduju svakoj poseti aktivista koji su obučeni da se sa njima druže i vrlo rado učestvuju u analiziranju knjige koja je pred njima.
 
"Prvo otvoreno čitanje imali smo na Filozofskom fakultetu, a naredno će biti u Američkom kutku. Zaista primećujemo veliko interesovanje dece, kao i sadašnjih i budućih roditelja, sa kojima smo počeli da radimo u Bebac startap centru. Sa stručnjacima radimo obuke koje nas uče zbog čega ceo svet praktično sada čita sa decom i zbog čega je to osnova ranog razvoja u mnogim državama. Takođe, studenti Filozofskog i Medicinskog fakulteta i deca iz vrtića pridružili su se akciji tako što sakupljaju slikovnice kao 'početni kapital' u bibliotekama, koje planiramo da napravimo u organizacijama sa kojima sad radimo", objašnjava dr Mihić.
 
Zašto čitanje sa decom, a ne čitanje deci?
 
Iako zvuči apstraktno, čitanje sa bebom i te kako ima smisla. Mališani stari samo dva meseca već uspešno razlikuju glas roditelja od drugih glasova i uspevaju da se na isti fokusiraju. Time grade i jačaju pažnju. To je prvi korak ka stvaranju "deljene ili združene pažnje", koju mališani razvijaju u kolektivima poput vrtića i škole, a predstavlja mogućnost dece da se zajednički fokusiraju na jednu temu, o istoj razmišljaju i na osnovu iste postavljaju temelj narednoj aktivnosti - učenju.
 
Dr Ivana Mihić pojašnjava da je jako bitno da dete razvije deljenu pažnju u pravom uzrastu, a osim što će uključivanje deteta u čitanje doprineti na ovaj način, takođe doprinosi razvoju govoru i rečnika, komunikacijskim veštinama i izražavanju, formiranju rečenica, mogućnosti igre rečima...
 
"Postoje jasni dokazi da čitanje sa decom dovodi do boljeg razumevanja gramatičkih pravila, mogućnosti učenja i pisanja, ali i razvoju logičkog mišljenja, empatije, razumevanju socijalnih situacija i posledica ponašanja. Priča o inicijativi nije, stoga, namenjena samo čitanju, već našem upoznavanju sa stimulacijom kompletnog ranog razvoja. Zato roditelji treba da iskoriste povoljan period do treće godine detetovog života za čitanje, jer je ovaj period ključan i kasnije teško nadoknadiv, u razvojnom pogledu. Dete će, na ovaj način, zaista moći da iskoristi svoj biološki maksimum potencijala", naglašava naša sagovornica iz centra "Harmonija".
 
 
Ovakvi programi razvijeni su u mnogim državama i na osnovu njih se grade sistemi obrazovanja, socijalne zaštite, kulture i drugih oblasti. Ovakva inicijativa, započeta u Novom Sadu, trebalo bi da bude odličan pilot-program i podsticaj državi da se još više fokusira na rani razvoj mališana, iako je on u dobroj meri već zastupljen i naučno podržan u Srbiji. 
 
U okviru inicijative, u utorak, 20. februara održaće se radionica za roditelje na temu "Čitanje deci - ljubav u akciji" u Edukativnom centru "Pozitivna disciplina", a ulaz je slobodan. Već u petak je otvoreno čitanje sa decom u Američkom kutku.
 
Ceo spisak aktivnosti za ovu nedelju i na koji način možete da se uključite čitajte OVDE.
  • Обсервер

    20.02.2018 09:59
    Пројекти
    Некада су те пројекте спроводили родитељи, баке, тетке. Данас изгледа да нико нема времена, па ни за децу, не знам ни како се рађају, кад нико нема времена. Туре му таблет у руке, па нека се само сналази. Нестале су игре у песку, на трави, у природи, контакт са животињама и биљкљама, са земљом, са блатом са водом. По мени, пре читања, деца треба да осете природу око себе. Време доноси брзе и значајне промене у социолошком и сваком другом смислу, читање има своју сврху, поготово што деца све мање говоре и пишу, али је по мени контакт са родитељима и са природом у приоритету.
  • Мунгос

    19.02.2018 13:57
    Како се то неко лепо сетио да чита са децом. Мало чита породична психолошкиња, мало чита дете.
    У ранијем заосталом времену се губило време и чекало да дете научи да чита, па су га онда терали да чита наглас. Ако дете није достигло савремен IQ, онда није знало да чита, па се онда њему читало, а оно је ако је причица интересантна, слушало са великом пажњом.
    Иначе, веома ме весели што цео свет сада чита са децом. Не само то, него и генијална идеја је што се ангажују и будући родитељи. Ваљда се њима дају фиктивна деца, а они онда тренирају.
    Као велики успех ове акције јесте да су малишани почели да разазнају глас родитеља, то је велика ствар. Уколико неко отме или прода дете, оно ће из цуга да осети да то није глас родитеља. Једино је штета што дете неће научити да му се „родитељи“ зову „мама“ и „тата“, иако су они у једној родно равноправној вези.
  • Branko

    19.02.2018 11:51
    Pa zar danasnji roditelji bas nista ne znaju, osim da naprave tu decu, a za sve ostalo treba da ih se uci, pa zatim stimulise i nagovara? Nama je potrebno neko istrazivanje koje bi proverilo da li su ti roditelji uopste sposobni za odgajanje dece i da li zele i znaju da se bave jos necim osim samim sobom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti