Šest godina od tragedije u Kontrastu

Šestoro mladih je poginulo, a više njih je povređeno u požaru koji je izbio 1. aprila 2012. godine u diskoteci Kontrast.
Šest godina od tragedije u Kontrastu
Foto: 021.rs

Živote su te tragične noći izgubili Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (21) iz Kikinde, najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Oni su nastradali nakon što je izbio požar kod bine, a potom su se u haosu koji je tada nastao jer je bilo samo jednog izlaza, našli u gornjem delu diskoteke. Skoro svi su nastradali od gušenja dimom u toaletu.

Za ovu tragediju pred sudom su se našli vlasnici i zakupci, pa je u junu 2014. godine u novosadskom Višem sudu vlasnik "Kontrasta" Alojz Ganić prvostepeno osuđen na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić i Dejan Ratković na devet i sedam godina, dok je električar, koji je popravljao elektroinstalacije u klubu Miroslav Papuga osuđen na devet godina zatvora.

Sredinom juna 2015. Ganiću je preinačena kazna samo u delu odluke o krivičnim sankcijama, i to zbog teškog krivičnog dela protiv opšte sigurnosti, pa je umesto kazne od pet godina zatvora, koliko je izrekao prvostepeni sud, dobio četiri godine zatvora. Nakon izdržane dve trećine kazne, Ganić je pušten na privremenu slobodu. Za sada nije poznato da li su ostali osuđeni uspeli da od pravosudnih organa izdejstvuju da ranije budu pušteni na slobodu, pošto su sada već odslužili dve trećine kazne.

U sudu su vođeni postupci protiv nekoliko inspektora, i uprkos tome što se ispostavilo da su dozvolili da Kontrast radi iako nije ispunjavao neophodne uslove, nijedan nije osuđen zbog propusta u radu.

Pre dve godine kod Kontrasta je podignut i spomenik koji nosi simboličan naziv "Stepenice do kojih se ne može" i koji je delo Novosađanke Ivane Sovilj. Spomenik predstavlja protivpožarne stepenice kojima se ne može proći. Na spomeniku je ploča sa imenima poginulih, osim Mileninog, čiji roditelji nisu dali dozvolu za to.

  • @Milica

    01.04.2018 17:25
    Zasto, znatizelja je normalna ljudska osobina, ovo konkretno izgleda veoma neobicno i cudno i normalno je da nekog zanima. Normalno je i kad nekog zanima i da pita. A ovo je mesto za razmenu informacija, pre nego saucesca i kuknjave.
  • Vlada

    01.04.2018 12:30
    Sve počinje i završava se izborima. Tada glasanjem ili ne glasanjem biramo ko će i kako da nas vodi. Uvek se zapitajte, ako ne sada, kada? Ako ne mi, ko?
  • 321

    01.04.2018 12:28
    Meni ni dan - danas nije jasno zasto je vlasnik tog objekta, uopste, kaznjen. On je objekat iznajmio toj dvojici i dao im dozvolu da u njemu naprave nocni klub. Njemu je jedino bilo vazno da mu uredno stize kirija a sve ostalo niti sa njim ima veze niti ga se ticalo. I elektricar takodje. On je, jednostavno, radio sta mu gazda kaze, i da nije on, isto bi uradio bilo koji drugi elektricar. Umesto njih dvojice, trebali su da robijaju inspektori koji ocigledno nisu radili svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti