Dejan Jakšić i zvanično novi rektor Univerziteta u Novom Sadu

Savet Univerziteta u Novom Sadu većinom glasova izabrao je prof. dr Dejana Jakšića za novog rektora Univerziteta u Novom Sadu.
Glasanjem za Jakšića, Savet je izabrao i njegov predloženi prorektorski tim. Njega čine novi prorektor za nastavu Sanja Podunavac Kuzmanović (profesor na Tehnološkom fakultetu), prorektor za nauku Stevan Stankovski (FTN), prorektor za finansije i organizaciju Vladislav Zekić (Poljoprivredni fakultet) i prorektor za međunarodnu saradnju Dejan Madić (Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja).
 
Novi rektor predstavio je danas kolegama i široj javnosti svoju viziju Univerziteta u Novom Sadu u naredne tri godine, koliko mu traje mandat. Kako je naglasio, postoji nekoliko ciljeva nove uprave, a oko jednog ključnog principa - a to je moral.
 
Novi rektor kaže da planira da usmeri rad Univerziteta ka realnim potrebama društva, a pre svega kad je reč o tržištu rada. Kako kaže, Srbija ne sme da se pretvori u tržište jeftine radne snage i zato treba raditi na razvoju znanja i veština koje doprinose boljitku mladih, industrije i celokupnog tržišta, saradnji sa kompanijama i drugim visokoškolskim ustanovama...
 
Univerzitetu je potrebna i digitalna transformacija i bolja primena informacionih tehnologija, ali i jača internacionalizacija, što je već jedna od jačih strana Univerziteta, prema njegovom mišljenju. 
 
Međusobno, fakulteti u sklopu UNS trebalo bi još jače da sarađuju, smatra novi rektor i dodaje da se mora raditi na transparentnosti rada Univerziteta. Kako pojašnjava, bolja transparentnost poboljšaće i efikasnost rada Univerziteta, kao i njegovu finansijsku stabilnost, tačku kojoj je takođe potrebno posvetiti pažnju. Naročito je tako jer, smatra Jakšić, sve je manje studenata na novosadskim fakultetima.
 
Jakšić ističe i potrebu da se racionalizuje rad univerziteta, ali i promoviše studentski način života kao najbolji za mlade ljude.
 
"Ovaj program rada vidim kao moju izjavu i moju odgovornost, koju preuzimam za sve što sam poručio. Videćemo da li ću to i uspeti", kaže Jakšić.
 
Do nove funkcije, Jakšić je bio prodekan za finansije i redovni profesor Ekonomskog fakulteta. Detalje iz njegove biografije čitajte OVDE.
 
Kada je reč o studentskom standardu, ovo što je posebna "boljka" studentske populacije su takozvani dodatni troškovi studiranja - overe semestra, prijave ispita, administrativni troškovi, izdavanje uverenja, participacije i ostali troškovi koje je Ministarstvo prosvete još 2014. godine preporučilo fakultetima da ukine. Univerzitet u Novom Sadu je iste godine za 021 poručio da će ukinuti ove troškove, na radost studenata, ali se ovo nije desilo. Donet je akt koji je preporučio fakultetima da ukinu samo pojedine troškove, dok su svi ostali ostali na teret studenata. Usledili su studentski protesti.
 
Zanimljivo je da je upravo Ekonomski fakultet, sa kog potiče novi rektor, naplaćivao čak i razgovore sa dekanom.
 
Novi rektor, iako je govorio o studentskom životu i uslovima, nije se u svom govoru osvrnuo na cenovnike na fakultetima.
  • Miloš

    09.06.2018 12:08
    Kum
    Ko je tu kome kum? O tome se piše, ali nema imena...
  • Studenkinja

    08.06.2018 20:29
    Nepotizam, pilitika, sukob int
    Da li je moguce da je nepotizam uzeo maha do te mere da je novi rektor uzeo kuma za prorektora? Ni visoko obrazovanje nije odolelo. Tuzno. Zar SNS nije mogao da nade kvalitetnijeg kandidata kada su se vec toliko angazovali da njihov prodje?
  • Optimista

    08.06.2018 19:04
    @Miša
    Ja ne mogu da verujem da neko može da savetuje da studenti i naučnici napuštaju vlastitu zemlju jer u njoj ništa ne valja. To je apsolutno pogrešan prilaz. Zapravo treba savetovati suprotno. Studenti, naučnici ostajte ovde (i Šantić je govorio Sunce tuđeg neba neće vas ogrejati) i svojim rezultatima pkažite svoje vrednosti, kroz vlastite poslove, kompanije, .... To je pravi put. Ne slušajte pesimiste. Njima nema pomoći.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti