FOTO: Rok za izgradnju Naučno-tehnološkog parka pomeren za godinu dana

Kraj radova na izgradnji Naučno-tehnološkog parka (NTP) u Ulici Ilije Đuričića u Kampusu, najavljen za kraj ove godine, pomera se za godinu dana.
FOTO: Rok za izgradnju Naučno-tehnološkog parka pomeren za godinu dana
Foto: 021.rs
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je na današnjem obilasku radova pojasnio da su izvođači radova "Italiana Costruzioni" iz Rima i "Amiga" d.o.o. iz Kraljeva tek nedavno zapravo prionuli na posao i ubrzali gradnju i to nakon niza sastanaka u Novom Sadu i Beogradu sa predstavnicima Pokrajine i Republike. Međutim, nije naveo koji problemi prate realizaciju ove važne investicije.
 
"U ovom trenutku radovi su izvedeni više od 50 odsto u fizičkom obimu i uz dobru koordinaciju sa Vladom Republike Srbije uspeli smo da otklonimo čitav niz problema. Nadam se da ćemo do školske 2019/20. godine moći da deo ovog objekta damo na upravljanje FTN-u, a nekoliko meseci nakon toga će u funkciji biti i drugi delovi parka, namenjeni startap kompanijama i naučnim institutima čiji je osnivač Pokrajinska vlada", rekao je Mirović. 
 
On je dodao da su otklonjena "sva uska grla" i da su sve uključene strane - Republika i Pokrajina, tražile od izvođača radova da ubrza.
 
"Ne želim sada da govorim o tome ko je odgovoran, a ko nije. Sada je bitno da pojačamo tempo i da u oktobru naredne godine ovde imamo 10.000 kvadrata. Kasnimo, ali ne toliko da je projekat ugrožen. Mislim da će na kraju i Grad Novi Sad izdvojiti sredstva za opremanje objekta, a od Republike novac stiže u skladu sa dinamikom radova", kaže Mirović i dodaje da novac nije problem jer je već ugovoren i obezbeđen.
 
Naučno-tehnološki park zajednička je investicija Pokrajine i Republike. Mirović za 021 objašnjava da će parkom upravljati dve instance zajednički - Pokrajina će imati tri predstavnika u nadzornom odboru, a Republika dva, što će omogućiti, kaže on, i da se bolje povlači novac iz više izvora finansiranja.
 
 
Dok Mirović napominje da već postoje izvesna pisma zainteresovanosti, Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka kojem pripada 10.000 od 30.000 kvadrata prostora, nije želeo da otkrije imena firmi zainteresovanih da koriste prostorije parka. On naglašava da je značaj FTN-a ionako velik, a da će biti još veći.
 
"Mi smo primer za celu državu. Svi bi trebalo da se ugledaju na nas i kako se radi u Vojvodini. Država već ima velike koristi od FTN-a i ovdašnjih IT kompanija koje upošljavaju više od 4.000 inženjera, a korist će biti još veća. Mnoge firme jesu već zainteresovane za prostor budućeg parka, ali će se sve rešavati putem konkursa", poručuje Doroslovački za 021.
 
Pokrajina je do sada u prvu fazu izgradnje NTP uložila oko tri i po miliona evra, država ulaže oko sedam miliona, dok je FTN još pre nekoliko godina uložio milion evra. 
 
Podsetimo, završetak izgradnje NT parka prvobitno je bio najavljen za sredinu 2018. godine, a potom je pomeren za kraj 2018. godine. Novi rok saopštila je za 021 pre godinu dana premijerka Srbije Ana Brnabić, u trenutku kad je investicija prebačena sa FTN-a na Pokrajinu. Fakultet tehničkih nauka je, naime, pre početka bilo kakvih ozbiljnijih radova izgubio građevinsku dozvolu, pa se posao ekspresno prebacio na Pokrajinsku vladu.
 
Brnabić je tada poručila da se investitor menja zbog bolje kontrole projekta i kako bi se ispoštovao rok završetka radova, tj. kraj 2018. godine. Prema poslednjim informacijama, novi rok pomeren je za drugu polovinu 2019. godine.
  • NS

    18.07.2018 19:18
    KAD,POLITIČARI GRADE!!!
    Godinu dana Đabe Plata!
  • Hvala od komsije

    18.07.2018 18:36
    I dalje zabrinut
    150 parking mesta je za zaposlene i studente? Kojom racunicom je zakljuceno da je to dovoljno? Mozda je ipak sve sagledano, a ja i dalje brinem.
  • NS67

    18.07.2018 08:56
    NE RAZUMEM
    NA Zapadu,Za svaki produžetak se gube Pare!?
    A,Kod nas se Dobijaju!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti