Dokumentarac "Unuk" Aleksandra Reljića nagrađen na festivalu u Sarajevu

Dokumentarni film "Unuk" ("Enkel") novosadskog novinara i reditelja Aleksandra Reljića nagrađen je na Al Jazeera Balkans Documentary Film Festivalu u Sarajevu, koji je završen juče (utorak).
Dokumentarac "Unuk" Aleksandra Reljića nagrađen na festivalu u Sarajevu
Foto: 021.rs
Reljićevo ostvarenje govori o Rajneru Hesu, unuku komandanta logora Aušvic, i Evi Mozes Kor, koja je preživela nacistički logor, ovekovečeno je nagradom "AJB Program Award". 
 
"U regionalnoj produkciji teško je izboriti se za sredstva potrebna za rad na velikim filmovima čije teme prevazilaze granice regije, a koje tim više utiču na naše suočavanje s prošlošću, te na procese praštanja i pomirenja kao civilizacijskih dostignuća", navodi se u obrazloženju odluke Odbora festivala.
 
Glavnu nagradu za najbolji film u takmičarskoj selekciji pripala je filmovima "Očevi i sinovi" Talala Derkija i "Zašto ropstvo? Zarobljena žena" rediteljke Bernadet Tuza Riter. Nagradom publike nagrađeno je ostvarenje "Sve sa voljom" Nerminke Emrić.
 
"Enkel" 
 
Dokumentarac Aleksandra Reljića, u produkciji Radio-televizije Vojvodine, prati priču Rajnera Hesa, unuka ozloglašenog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, i Eve Mozes Kor, koja je kao svog unuka simbolično usvojila Rajnera Hesa. 
 
Hesova porodica živela je na samo 100 metara od krematorijama u Aušvicu, a iza betonskog zida njihovog dvorišta na delu je bilo masovno ubijanje i istrebljenje. Porodica Hes o tome "ništa nije znala". 
 
S druge strane zida, Eva Mozes Kor, sa svojom sestrom bliznakinjom Mirjam, i ostalim blizancima Aušvica, bila je podvrgnuta eksperimentima "Anđela smrti" Jozefa Mengelea
 
Iako film govori o događajima van prostora Balkana i van konteksta vremena u kojem su se dogodila stradanja u bivšoj Jugoslaviji, poruka koju šalje film je univerzalna - suočavanje sa zločinima iz prošlosti je moguće, baš kao i opraštanje.
 
Više o filmu, ali i razgovor sa glavnim protagonistom, Rajnerom Hesom, možete da pročitate OVDE.
 
  • Publika

    27.09.2018 12:49
    Svaka čast za prevod....briljantno
  • Pokojni Toza

    27.09.2018 07:54
    Svaka čast Relja! GBB 4ever!
  • Ruža

    26.09.2018 11:41
    Sjajan film! Velika i važna tema. Nadam se da će biti prikazan na Rtv/Rts.
    Čestitke ekipi filma

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti