Prezentacija arhitektonskog časopisa za kulturu 11. aprila

Prezentacija arhitektonskog časopisa za kulturu prostora Piranesi, održaće se u utorak, 11. aprila u 18 časova, u Kino sali Muzeja savremene umetnosti Vojvodine.
Govoriće Robert Potokar, arhitekta i urednik časopisa Piranesi, Andrej Strehovec, arhitekta i recenzent i Vladimir Mitrović, viši kustos MSUV.
 
Arhitektonski časopis Piranesi izlazi od 1992. godine. Zajedno sa međunarodnom konferencijom Piranski dani arhitekture, on otvara aktuelne teme o kulturi življenja. Ovaj časopis, koji izlazi jednom ili dva puta godišnje, finansira neprofitna fondacija Ustanova Fundacija Piranesi. 2016. godine objavljeno je 38. izdanje časopisa.
 
Inicijator, osnivač i prvi glavni urednik Piranesija bio je arhitekta Vojteh Ravnikar (1943 – 2010). Polazna tačka za časopis bila je međunarodna arhitektonska konferencija Piranski dani arhitekture, koja se od 1983. godine održava svake godine u Piranu, poslednje nedelje novembra. Za ovaj događaj se vezuje i međunarodna nagrada Piranesi, koja se predstvalja u časopisu Piranesi, zajedno sa počasnim pohvalama i izveštajima žirija nagrade. Od 2001. godine, glavni urednik časopisa je Robert Potokar, koji je bio član uređivačkog odbora od 1999. godine. Od svog osnivanja, časopis objavljuje priloge autora iz Slovenije i drugih zemalja Evrope.
 
Glavni  fokus časopisa Piranesi je Centralna Evropa, što ga svrstava na posebno mesto među evropskim arhitektonskim časopisima. Tokom više godina, časopis razmenjuje članke sa prestižnim arhitektonskim časopisima poput  Quaderns, L´architecture d´aujourd´hui, Baumeister, Il progetto, Oris, Zlatyrez, Architektur Aktuell, i drugi. Pored ove međunarodne saradnje, Piranesi ima veliki broj inostranih pretplatnika.
 
Struktura časopisa zasniva se na pet tematskih celina. Odeljak Arhitektonske ikone  baca novo svetlo na relativno zaboravljene primere visoko kvalitetne arhitekture XX veka. Intervju predstavlja  arhitektu i njegovo delo. Centralni deo časopisa posvećen je savremenoj arhitektonskoj produkciji u Centralnoj Evropi. Dizajn pokriva primere savremenog dizajna. Poslednji odeljak časopisa sadrži recenzije knjiga o arhitekturi.
  • Vojvosadjan

    11.04.2017 18:23
    Piranski dani arhitekture, jako lepa manifestacija, bio pre par godina. Generalno primorje ima cime da se pohvali sto je vezano za istu odnosno nasu struku. Jako mi zao sto i u Novom Sadu tipicnom srednjoevropskom gradu (nekada) ne moze da zazivi nista slicno a da ima kontinuitet. Doduse kad pogledamo koliko se struka srozala u nazad 20 godina (na primeru naseg grada) i nije cudo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič

Novosađani baš vole "One Stvari"

Popularni glumac i humorista Dragoljub Mićko Ljubičić ponovo dolazi u Novi Sad, gde će 31. marta, u velikoj sali SNP-a izvesti svoj veoma uspešni sex-kabare "One Stvari".