Tribina "Tito i mi" danas u KCNS

Tribina "Tito i mi" održaće se danas, 25. maja na Tribini mladih Kulturnog centra Novog Sada.
Autor i moderator će biti Danilo Koprivica, a na tribini će, osim autora, govoriti: prof. dr Uranija Kozmidis Luburić, prof. dr Srđan Šljukić – sociolog  i Jovanka Čolak – poslanica u Skupštini APV.
 
Četrnaesta po redu Zelena debata, inspirisana je 25. majem, virtuelnim Titovim rođendanom, datumom koji starije generacije pamte kao praznik – Dan mladosti. Da li je naše vreme precenilo značaj političkih prava i sloboda i to na uštrb nekih drugih građanskih prava i sloboda ali i obaveza i odgovornosti? Da li nove generacije smatraju da su mitovi i kultovi barem delimično opravdani? Šta o tome misle mladi, saznaćemo zahvaljujući onlajn anketi FB stranice "Uživo sa NS ulica" koju prati preko 80 000, uglavnom mlađih pratilaca. Deo odgovora, uz obilje autentičnih sećanja i socioloških razmatranja čućemo i u otvorenom razgovoru sa veoma interesantnim i kompetentnim sagovornicima.
 
Prof. dr Uranija Kozmidis Luburić je dete revolucionara, nedavno preminule Ide Sabo i Fila Kozmidisa, grčkog komuniste i partizanskog komandanta. Nosilac je štafete 1972. godine, koju je za Titov osamdeseti rođendan izradio Jovan Soldatović. Prema sopstvenim rečima, večita je i odana pionirka.
 
Jovanka Čolak Kiralj je pokrajinska poslanica ali je javnost pamti kao dobrotvora i sestričinu Jovanke Broz koju je godinama pazila i negovala. Autor je knjige "Moja tetka Jovanka Broz i ja".
 
Prof. dr Srđan Šljukić je sociolog, posvećen sociologiji sela ali i veoma inspirativan mislilac kada je reč o (de)konstrukciji mitova.
 
Program će početi u 19:30 časova.
  • ex chapman

    25.05.2017 12:02
    politika
    politika je prljava rabota i svako ko je u njoj uspešan (čitaj: uspe da se popne i održi na vlasti) mora da je takva ličnost za koju je i pakao suviše dobar. verovatno ima i časnih izuzetaka, ali ja zbog svog skromnog poznavanja tog mračnog sveta ne znam ni za jedan takav slučaj. ni drug Tito nije taj. far from it. e sad, da li su efekti njegove vladavine takvi da su na opštem planu proizveli više dobra nego zla, to je pitanje na koje ja nema odgovor. moji roditelji i svi koji se sećaju Tita sa kojima sam pričao o tome, uvek pričaju o tom vremenu kao dobrom. mada u poređenju sa onim što je usledilo posle Tita nije ni čudo da se sećaju njega sa nostalgijom. lepo kaže ona izreka "pravićete vi njega od blata"...
  • goranijus

    25.05.2017 10:35
    tito pa tito..
    nema ga vise...i nema vise jugoslavije...i nije on mitolosko bice...obican mudri i snalazljivi zagorac...dokle vise spoticanja o kamen koji je iza nas.Uz duzno postovanje prema onima koji cene njegovo delo...pijanista,bravar i pedofil nije moj uzor

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vodič