Kina ograničava troškove klubova za transfere stranih fudbalera

Kina će ograničiti sume koje fudbalski klubovi troše na strane igrače, saopštila je danas kineska Glavna administracija za sport, nedelju dana pošto je klub Šangaj Šenhua angažovao Argentinca Karlosa Tevesa za 38 miliona evra po sezoni.
"Ograničićemo skupe transfere stranih igrača, a njihove previsoke prihode svesti na razumnu meru", navodi se na zvaničnom sajtu Administracije.
 
Administracija je najavila da će "utvrditi maksimalni iznos" za odštete i zarade fudbalera i kontrolisati "neracionalno trošenje", a ekipe koje prekorače dozvoljeni limit suočiće se sa novčanim kaznama koje će biti uplaćene za razvoj mladih igrača.
 
Na sajtu Administracije navedeno je i da će insolventni klubovi biti povučeni sa profesionalnih šampionata.
 
Ta odluka usledila je nedelju dana pošto je kineski superligaš Šangaj Šenhua potpisao dvogodišnji ugovor sa argentinskim napadačem Karlosom Tevesom, koji će zaraditi 38 miliona evra po sezoni i tako postati najskuplji igrač u istoriji.
 
Šangaj SIPG, gradski rival kluba Šangaj Šenhua, angažovao je Brazilca Oskara, bivšeg igrača Čelsija, a vrednost tog ugovora, prema procenama sajta Transfermarkt, iznosi 60 miliona evra, što je najskuplji transfer u Aziji.
 
Oskar će godišnje zarađivati oko 24 miliona evra i tako prestići fudbalske superzvezde Kristijana Ronalda i Lionela Mesija.
 
Klubovi kineske Superlige potrošili su od početka 2016. godine na transfere više nego klubovi engleske Premijer lige, navodi Transfermarkt.
 
Fudbalska reprezentacija Kine zauzima tek 82. poziciju na rang listi Svetske fudbalske federacije i nalazi se između ekipa Sent Kits i Nevisa i Farskih ostrva.
 
Predsednik Kine Si Djinping, inače veliki ljubitelj fudbala, izrazio je nedavno želju da Kina organizuje Svetsko prvenstvo, što je jedan od razloga ulaganja velikog novca u klubove.
 
Ogromni troškovi transfera izazvali su oštru polemiku u Kini, gde se mnogi pitaju nije li bolje ta sredstva uložiti u razvoj mladih igrača.
 
Kineska fudbalska federacija saopštila je u decembru da će ograničiti broj stranih fudbalera u kineskim klubovima na četiri ili pet igrača po klubu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Fudbal

Mažić sudi večiti derbi

Najbolji srpski arbitar Milorad Mažić sudiće sutrašnji "večiti" derbi između fudbalera Partizana i Crvene zvezde.

Ronaldu peta Zlatna lopta

Fudbaler Real Madrida Kristijano Ronaldo dobitnik je nagrade Zlatna lopta za najboljeg igrača sveta u 2017. godini, saopštio je magazin Frans fudbal.

RTS bez prava prenosa mečeva fudbalske reprezentacije

Radio-televizija Srbije (RTS) ostala je bez prava prenosa utakmica fudbalske reprezentacije Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine, samog kontinentalnog šampionata i utakmica Lige nacija, objavila je Evropska fudbalska unija.

Italija posle 60 godina bez Mundijala

Fudbalska reprezentacija Italije, četvorostruki prvak sveta, neće igrati na Mundijalu u Rusiji, pošto je u revanš meču baraža u Milanu odigrala 0:0 sa Švedskom.

Piksi ponovo glavni kandidat za selektora

Dragan Stojković Piksi, uprkos tome što je u sredu produžio ugovor sa kineskim klubom Guangdžou RF do 2021. godine, dobio je dozvolu kluba da pregovara oko preuzimanja reprezentacije Srbije.

Debituje Milinković-Savić, u timu i Grujić

Vršilac dužnosti selektora fudbalske reprezentacije Srbije Mladen Krstajić saopštio je spisak igrača za mečeve protiv Kine i Južne Koreje na kojem je i Sergej Milinković-Savić iz Lacija.