Maljković: Srpski sportisti neće smeti da odu sa postolja zbog Kosova

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i legendarni košarkaški trener Božidar Maljković rekao je da srpski sportisti koji osvoje medalje neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistima sa Kosova i da neće odustati od tog svog stava čak po cenu smene.
"Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje bez obzira na to ko je još na tom istom postolju", izjavio je u intervjuu za "Nedeljnik" Maljković.
 
On je naveo slučaj sa nedavno održanih Olimpijskih igara mladih u mađarskom Đeru.
 
"Bio sam na toj Olimpijadi i Đorđe Višacki (generalni sekretar OKS) mi kaže: "Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarkom. Odluka Vlade Srbije je da predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, da je bio slučaj u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova - moj stav je bio čvrst i odlučan da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi - jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta - ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja", ukazao je Maljković i ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.
 
"Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volonterski. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Vladislav Lale Lučić, Bata Đorđević i ostali mi kažu: 'Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi.'", rekao je Maljković.
 
Maljković u intervju govori i o odlasku u Jugoplastiku, košarci i najboljim srpskim trenerima, uključujući i Dudu Ivkovića, svojim levičarskim ubeđenjima i ratu, susretu sa Đinđićem i Miloševićem, podršci studentima, sukobu sa Divcem, o Kukoču i Rađi, druženju sa Oliverom Dragojevićem, kako je pomogao Balaševiću na splitskom koncertu, kumu Vladi Kostiću, ali i o Milu Đukanoviću, Aleksandru Vučiću...
  • Osoba realna

    18.08.2017 00:09
    @Osoba M
    Ako naši političari ne napuštaju medjunarodne sastanke kada dolaze predstavnici Kosova, zašto bi samo sportisti to radili?
  • Osoba M

    17.08.2017 19:03
    Smejali smo se Hrvatima, a sad hocemo isto sto su oni da uradimo.
  • misa avokado

    17.08.2017 11:18
    Car.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Naslovna - Ostali sportovi

Srbija bez organizacije dvoranskog SP u atletici

Atletski savez Srbije nije uspeo da dobije organizaciju dvoranskog Svetskog prvenstva 2020. godine jer je Kina dobila prednost, odlučeno je danas glasanjem na Savetu Međunarodne atletske federacije (IIAF) u Monaku.

Kvota da Srbija osvaja Mundijal je 200

Sportska kladionica Mocart (Mozzart) objavila je danas prve kvote za predstojeće Svetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji, a prema proceni bukmejkera kvota da će fudbalska reprezentacija Srbije osvojiti Mundijal je 200.

Njujorški maraton će biti održan uprkos napadu

Gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio izjavio je danas da će maraton zakazan za nedelju biti održan uz povećane mere bezbednosti jer je taj grad sinoć pretrpeo prvi teroristički napad od 11. septembra 2001.