Polemika u Ukrajini zbog predstavnice Rusije na Evroviziji

Ruska kandidatkinja na takmičenju Pesma Evrovizije, koje se ove godine održava u maju u Kijevu, izazvala je polemiku u Ukrajini, gde joj se zamera što je održala koncert na Krimu, ukrajinskom poluostrvu koje je anektirala Rusija.
Julija Samoilova, 27-godišnjakinja koja je u kolicima, pevaće romantičnu baladu pod nazivom Plamen koji gori, saopštila je sinoć ruska televizija Prvi kanal.
 
Brojni Ukrajinci odmah su osudili taj izbor i pozvali vlasti da zabrane da ona učestvuje pošto je učestvovala 2015. godine na koncertu na Krimu. "To bi bila jedina korektna i legalna odluka", napisao je na Fejsbuku politički analitičar Taras Berezovec. 
 
Njegovo mišljenje deli i jedan ukrajinski poslanik koji je istakao da se osoba koja krši ukrajinski suverenitet time što peva na koncertu "okupatora na Krimu", izlaže zabrani ulaska u Ukrajinu.
 
Tatarski aktivista i novinar Ajder Mužabajev ocenio je da je Samoilova "oružje propagande" Moskve. Ukrajinske bezbednosne službe navele su preko Fejsbuka da će razmotriti to pitanje i doneti "uravnoteženu odluku", oko učešća te kandidatkinje na takmičenju.
 
Kremlj je sa svoje strane podsetio da je reč o međunarodnom takmičenju i da zemlja organizator "možda treba da sledi pravila tog takmičenja". "Svi ili skoro svi su bili na Krimu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
 
Julija Samoilova je agenciji Frans pres potvrdila da je pevala na koncertu na Krimu u junu 2015. godine. Predstavnica Rusije ne može da se kreće od ranog detinjstva i biće druga kandidatkinja koja će na evrovizijskoj bini pevati u kolicima. Prva je to izvela Poljakinja Monika Kužinska 2015. godine. Samoilova je rekla za Frans pres da joj je san da učestvuje na Evrosongu i da pokušava da ne misli na polemiku.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Muzika