Šta je sve potrebno za pravu napuljsku picu?

Prema mišljenju pojedinih ljudi, jedina prava pica je napuljska pica. A jedina autentična napuljska pica jeste ona koja dobije "zeleno svetlo" Udruženja za pravu napuljsku picu (AVPN) iz Italije.
Šta je sve potrebno za pravu napuljsku picu?
Foto: Pixabay
Da bi dobila odobrenje ove organizacije, pica mora da bude napravljena po tačno određenim pravilima, koja su izuzetno stroga.
 
Uzmimo za početak testo
 
Ono mora da bude izrađeno od najfinijeg belog brašna koje je moguće kupiti - tipa 00. (Uz par izuzetaka, u zavisnosti od klime, dozvoljeno je i brašno tipa 0, između 5 i 20 odsto). PH vrednost vode sa kojom se meša brašno mora da bude između 6 i 7, sa 60-80 miligrama kalcijuma po litru, i temperature 20-22 stepena Celzijusa.
 
Kvasac mora da bude bež boje, sa niskim procentom kiselosti, i ne sme da se nalazi u pakovanju manjem od 25 grama, kao ni većem od 500 grama.
 
Kada ste umesili testo, potrebno je da ga ostavite neko vreme na temperaturi od 25 stepeni Celzijusa, sa pH vrednošću 5,87 i gustine 0,77 grama po kubnom centimetru.
 
A sada dolazimo i do nadeva
 
Paradajz koji stavite na picu mora da potiče iz jednog od tri sledeća mesta - Sarneze-Noćerino, Vezuv ili Korbara. Isto važi i za mocarelu, koja bi trebalo da potiče iz nekoliko italijanskih gradova.
 
Kada je reč o varijacama, nemate mnogo izbora. Možete da napravite picu marinaru, sa paradajzom, belim lukom, origanom, maslinovim uljem i malo soli (nema uopšte sira); ili margaritu, sa mocarelom, paradajzom, svežim bosiljkom i rendanim tvrdim kačkavaljem.
 
S obzirom na tako veliki broj pravila, logično je pomisliti da je ovaj recept usavršavan vekovima. Ali udruženje je osnovano tek 1984. godine, "sa ciljem da se sačuva tradicija i spreči da se svako parče smrznutog testa u prodavnici nazove napuljskom picom", piše Kjuriositi.
 
Trebalo bi imati u vidu da, čak i kada se majstori pridržavaju svih pravila, ne reaguje svako testo isto na svaku peć. Udruženje zato smatra da savršen recept ne postoji, ali da se majstorima mogu dati neke osnovne smernice, i da je dalje umetnost šta će oni napraviti od toga.
  • Mirjana

    15.05.2018 08:20
    takodje
    Probala picu u Napulju... Ovo nase nije pica, ali moze da prodje kao zamena. Nazalost, mocarela iz Napulja nema zamenu. Ovo sto se kod nas prodaje nije ni nalik pravoj mocareli :(
  • NS

    13.05.2018 09:04
    Italija za primer
    Čudni ovi Italijani, vode računa o sebi i svome. Pored ove vesti, čitam i onu sa zabranom brze hrane u Veneciji, zbog smanjenja smeća. A kod nas ni trava ne može da se pokosi, a da to ne bude senzacija i neverovatan uspeh ove vlasti! Da ne pričam o zaštiti nekog nacionalnog specijaliteta, interesa građana, države u celosti (samo pusta maštarija za Srbiju).
  • Napoli

    13.05.2018 08:41
    Imao sam sreće da jedem više puta pizzu u Napulju. Ljudi moji, to je savršenstvo a kosta samo 2 (dva) evra i pizzeriji u kojoj je izmišljena "Margarita" i u kojoj su picu jeli svi Holivudski glumci, Papa itd. Posle te pice, gubi se volja za ovim novosadskim hlebolikim palačinkama sa paradajzom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.