Hrpa smeća u Pacifiku površine kao pola SAD

Prostrani Veliki pacifički tepih od smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, pokazalo je snimanje iz vazduha, piše "Gardijan".

Džinovska "fleka" na Tihom okeanu pokriva oko 4,5 miliona kilometara kvadratnih, što je skoro polovina površine SAD. Izviđanje iz vazduha izvela je fondacija "Ocean Cleanup" koju finansiraju filantropi iz celog sveta i holandska vlada, koja planira da do 2020. godine počne sa čišćenjem ogromne količine plastičnog otpada koji kruži okeanima.

"Uobičajeno je da se prvo izvidi sa čime imate posla i to je bio zadatak pre nego što počnemo sa čišćenjem. Ali ovo što smo videli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je videti toliko đubreta u onome što bi trebalo da bude čist okean", ističe Bojan Slat, osnivač fondacije.

Centar Velikog pacifičkog tepiha od smeća je miran deo Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akumulaciju plutajućeg đubreta u velikim gomilama. Dok je ranije ovo smeće bilo biorazgradivo, danas se u Velikom pacifičkom tepihu od smeća skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali.

Deo Velikog pacifičkog tepiha smeća koji je sniman iz vazduha je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncentracija pokriva površinu od milion kvadratnih kilometara, a periferija još 3,5 miliona kilometara kvadratnih. Prošle godine, Ocean Cleanup je poslao 30 brodova kroz džinovsku deponiju kako bi procenili veličinu problema. Međutim, novo izviđanje iz vazduha pokazuje da su potcenili razmeru problema.

"Veći deo otpada je krupna plastika. Moramo da radimo brzo jer će se u narednih par decenija raspasti na nivo mikroplastike, koja kasnije dospeva u lanac ishrane", objašnjava Slat.

Fondacija će projekat čišćenja početi raspoređivanjem prototipa džinovske "kante" u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi đubre. Ukoliko se prototip pokaže uspešnim, 2020. godine će u okean postaviti ogromnu "kantu" dugačku 100 kilometara.

  • ?

    05.10.2016 17:02
    !!!
    UŽAS!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".