Nacisti slučajno pronašli Anu Frank?

Ana Frank, jevrejska devojčica poznata širom sveta po svom ratnom dnevniku, ipak nije bila prijavljena, već su njeno skrovište nacisti krajem Drugog svetskog rata pronašli slučajno, navodi se u novoj teoriji istraživača u Muzeju "Ana Frank" u Amsterdamu.
Nacisti su zapravo vršili pretres zgrade u kojoj se Ana skrivala s porodicom zbog sumnje u prevare s kuponima za nabavku hrane. Dosad se verovalo da je njenu porodicu i još četvoro Jevreja neko nacistima prijavio tajnim telefonskim pozivom.
 
Racija u Ulici Prinsengrač 263 tog 4. avgusta 1944. godine završila se slanjem osmoro pronađenih Jevreja u koncentracioni logor Aušvic. Rat je, od članova porodice Frank, preživeo samo Anin otac, dok je Ana preminula u logoru Bergen-Belzen 1945. kada je imala 15 godina. Nacisti su poraženi samo nekoliko nedelja posle njene smrti.
 
U dnevniku Ane Frank spominju se hapšenja dvojice muškaraca koji su ilegalno delili kupone za hranu, čija je firma bila smeštena u istoj zgradi. Te ilegalne aktivnosti mogući su razlog za raciju u kojoj je otkriveno skrovište porodice Frank.
 
Analizom policijskih izveštaja i sudskih dokumenata takođe je otkriveno da policija, koja je otkrila Anu i ostale u skrovištu, nije radila na otkrivanju Jevreja, već su se bavili slučajevima koji su uključivali novac, vrednosne papire i nakit. Osim toga, u objektu su se zadržali više od dva sata, što je mnogo duže nego što bi trebalo za hapšenje skrivenih osoba.
 
Drugi dokazi ukazuju na to da su ljude povezane s tom adresom nacisti kažnjavali jer su izbegavali radne obaveze. Nikada nije stvarno utvrđeno da je neka osoba izdala Anu Frank i njenu porodicu nacistima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin