Najradikalnija časna sestra Evrope dolazi u Beograd

Tereza Forkades, ikona evropske levice i "najradikalnija časna sestra Evrope" održaće predavanje 10. aprila na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta u Beogradu, u okviru programa Filozofskog teatra.
Sestra Tereza pripada redu katalonskih benediktanki, magistrirala je teologiju na Harvardu i doktorirala javno zdravstvo na Univerzitetu u Barseloni. U svojim predavanjima oštro kritikuje kapitalizam i patrijarhalnost katoličke crkve, boreći se za prava žena u crkvenoj i javnoj sferi.
 
Objavila je nekoliko studija na temu teologije i feminizma, a među njima i knjigu Feministička teologija kroz istoriju. Zbog svog aktivizma, stava prema katoličkoj crkvi koju je priglasila "mizoginom i patrijarhalnom" i javnog podržavanja prava žena na abortus, dobila je oštre kritike Vatikana.
 
Osim toga, jedna je od najoštrijih kritičarki farmaceutske industrije i autorka knjige "Zločini velikih farmaceutskih kompanija". Zagovornica je katalonske nezavisnosti i aktivistkinja španskog pokreta "Indignados" (Ogorčeni).
 
Suprotstavljajući se najvećim autoritetima današnjice stekla je epitet kontroverzne časne sestre, a mnogi je smatraju jednom od najuticajnijih intelektualki evropske i svetske levice. Živi povučeno sa svojim sestrama u samostanu i hodočasničkom redu Monserat.
  • Fedi

    30.03.2017 11:36
    it is!
    Može se dobiti dispensio - privremeni otpust, ako to poglavari/ke monaške zajednice odluče. Tipični slučaj je kod mohana/inja koje su jedinci/jedinice i idu da se brinu o bolesnim roditeljima, npr. No, u Poljskoj je jedan monah iz istog razloga (otvoreno bavljenje politikom - samo na desnoj strani političke lepeze), posle nekoliko opomena izjavio da istupa iz reda (monaha lazarista), čime je automatski trajno suspenovan i od vršenja svešteničkih dućžnosti, te više nije ni sveštenik. Svaki katolički red, muški i ženski, ima svoje Konstitucije (pravila). Obično se oni koji se ne slažu sa njima, a već su zavetovani redovnici, sami prijave i istupe iz reda. Kod Forkades je situacija drugačija, i ona je, začudo, dobila još šansi.
  • Ja

    29.03.2017 19:00
    Eto Fedi, rekoh isto što i ti ne znajući.....zanimljivo da to može da se uradi. "Privremeni otpust"...zanimljivo baš...

    Koliko sam shvatio - prosvetlite me glupog - Španija je jedna od retkih evropskih zemalja koja NIJE priznala nezavisnost Kosova upravo iz razloga što se zalaže i za celovitost svoje zemlje.
    I sad nama dolazi ova dama da priča u sred Beograda o nezavisnosti Katalonije?!?!?

    Šta smo mi? Sadisti ili mazohisti? Svetski prvaci u sečenju grana na kojima sedimo? Svašta.
  • zaista...

    29.03.2017 17:41
    Zanimljiva persona. A još zanimljiviji je onaj ko joj organizuje predavanje u Beogradu baš 10. aprila, kan'da u sklopu proslave dana NDH !?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.