Jamajčanka najstarija osoba na svetu, dugovečnost pripisuje teškom radu i veri

Vajolet Braun sa Jamajke, koja je 10. marta napunila 117 godina, postala je najstarija osoba na svetu posle smrti svoje vršnjakinje, Italijanke Eme Moreno.
Jamajčanka najstarija osoba na svetu, dugovečnost pripisuje teškom radu i veri
Foto: 021.rs
"To je ono što mi je Bog dao, tako da to moram i da prihvatim - dug život", rekla je Vajolet Braun iz Duanvejla na zapadu Jamajke.
 
Kao tajnu svoje dugovečnosti navodi težak rad celog života. Naime, većinu svog života provela je radeći na poljima šećerne trske u blizini svoje kuće. Dugovečnost pripisuje i veri u Hrista. Kaže da je u crkvu išla redovno i u molitvi provodila mnogo vremena. A u ishrani je izbegavala svinjetinu i piletinu.
 
O njoj brine dvoje staratelja, a većinu svog vremena provodi u kući sa sinom koji ima 97 godina. Iako je napunila 117 godina, Vajolet može i dalje sama da seda u fotelju i iz nje ustaje, a u stanju je i da pomalo pešači. Ima problema sa sluhom, ali to joj ne smeta da brzo odgovara na pitanja o svom životu i porodici.
 
Robert Jang iz Gerontološke istraživačke grupe, volonterskog udruženja koje se bavi najstarijim ljudima na svetu, veruje da je Vajolet Braun najstarija osoba na planeti sa kredibilnom dokumentacijom o datumu rođenja. Jang objašnjava da su njenu krštenicu izdale britanske vlasti koje su u to vreme upravljale Jamajkom.
 
Premijer Jamajke čestitao je na Tviteru rođendan Vajoleti Braun, ali Ginisova knjiga rekorda za sada odbija da je proglasi za najstariju osobu na svetu uz obrazloženje da istražuju dokumentaciju nekoliko kandidata za tu titulu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin