Sud: Dečak ima pravo da odbije hemoterapiju

Sud u Holandiji doneo je odluku da 12-godišnji dečak David ima pravo da odbije hemoterapiju, uprkos težnjama oca da nastavi sa tretmanom.
Sud: Dečak ima pravo da odbije hemoterapiju
Foto: Pixabay
U sudskoj odluci se navodi da David, kojem je prošle godine hirurškim putem uklonjen tumor na mozgu, ne mora da ide na hemoterapiju. Dečakovi roditelji su razvedeni i majka je podržavala alternativni vid lečenja, ali je otac sudskim putem zatražio dalji medicinski tretman protivno dečakovoj volji.
 
David živi sa majkom na ostrvu Teksel, ali je u decembru prošle godine brigu o njemu preuzela socijalna služba, jer je majka odbila saradnju tokom prvog tretmana. Međutim, sud u Alkmaru je doneo odluku da David ima pravo da donosi odluke o svom daljem lečenju, čak iako to smanjuje njegove šanse za život.
 
- Dečak je izrazio zabrinutost zbog neželjenih pojava od hemoterapije i pogoršanja kvaliteta života. Nije depresivan i ima snažnu volju za životom, ali razmišlja i o smrti. David je potpuno mentalno sposoban - ističe se u sudskom saopštenju. U sudskim dokumentima je navedeno da su uz hemoterapiju dečakove šanse za preživljavanje između 75 i 80 odsto, a bez terapije 50 odsto.
 
U Holandiji, na osnovu Zakona o eutanaziji, u slučajevima nepodnošljive patnje i bez šansi za oporavak, deca od svoje 12 godine mogu da zatraže okončanje života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin