Mračna strana bele čokolade

Bela čokolada, koju mnogi vole, zapravo je mešavina masnoća i hemijskih aroma.

Nutricionisti upozoravaju da ovaj proizvod potpuno neopravdano nosi ime “čokolada”, jer ne sadrži glavni sastojak prave čokolade - kakao.

Kako tvrde specijalisti za ishranu, proizvođači bele čokolade umesto kakao-maslaca koriste druge biljne masti, pa bela čokolada ne može da posluži ni kao najlošija zamena za čokoladu.

Bela čokolada je slatki otrov koji ne obezbeđuje neophodne vitamine i minerale i nema apsolutno nikakvu hranljivu vrednost, već isključivo kalorijsku.

Stručnjaci upozoravaju da se bela čokolada mnogo teže vari od crne, jer u najboljem slučaju sadrži do 20 odsto kakao-maslaca, a oko 14 odsto sastava čini suva mlečna masa. Ostatak je pre svega šećer, pa u 100 grama bele čokolade ima i do 57,1 gram ugljenih hidrata.
 

  • Deks

    16.07.2017 21:53
    "Belom čokoladom" smatra se ona čokolada koja sadrži minimum 20% kakao maslaca što znači da je to ipak vrsta čokolade jer se sastoji od kakao delova iako ne sadrži kakao prah. Problem je u tome što verovatno standardi kvaliteta te čokolade nisu potpuno regulisani pa se na tržištu nađe proizvod pod tim imenom a da ne sadrži dovoljnu količinu kakaa.
  • Nervirach

    16.07.2017 20:10
    Nikad je nisam ni voleo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin