Lego kocke danas slave 60 godina postojanja

Na današnji dan pre šest decenija, 28. januara 1958. godine, danska kompanija Lego patentirala je dizajn svojih kocki, koje će vremenom postati jedna od najomiljenijih dečijih igračaka.
Lego kocke danas slave 60 godina postojanja
Foto: Pixabay
Ime Lego je kombinacija danskih reči Leg i Godt, što znači "lepo se igraj". 
 
Lego se sastoji od malih plastičnih delova koji se mogu međusobno spajati i na taj način može se napraviti skoro sve što se može zamisliti.
 
Delovi se jednostavno spajaju i razdvajaju, što doprinosi brzini sklapanja, a izrađeni su od trajnih materijala, tako da igranje može da trajati godinama. Kod Lego kockica najbitnija je mašta.
 
Lego kocke su već odavno prestale da budu samo igračke, nego su i predmet obožavanja u celom svetu. Ne postoji zemlja u Europi koja nema svoj Lego fan klub.
 
Do danas su proizvedene stotine milijardi Lego kockica. Ukupan broj procenjuje se na 560 milijardi, ali se svake godine povećava za nekoliko desetine milijardi.
  • Sale NS

    28.01.2018 17:22
    Ekstra
    Ova igračka je podigla mnoge generacije i uticala na dečiju kreativnost i osećaj za neke pokrete i sl. ŽAlosno j što danas deci daju androide da bi ih ućutkali makar privremeno. Žalosno je što je gradnja novog "Žeželjevog" mosta u NS često poređena sa salganjem LEGO kocki.

    P.S. Koliko ga ovi grade, od LEGO kocki bi odavno bio gotov !
  • Kocka do kocke

    28.01.2018 14:40
    Kada se samo setim svih "avantura" koje sam imao (kao plod mašte) igrajući se sa Lego kockama kod kuće. Gde sve nisam bio i šta sve nisam radio.
    Leteo na drugi kraj univerzuma, plovio, ratovao, istraživao, trkao se, izmišljao nove stvari... satima, danima, bez kraja. Vreme kao da je stajalo, a univerzum nikada nije bio manji i lakši za savladati i osvojiti.

    Hvala tim ljudima za lepo detinjstvo.

    Neverovatan izum, koji će verovatno da dostigne besmrtnost i da mnoge nadolazeće generacije nauči da stvaraju i razmišljaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin