VIDEO: Zašto je za mlade Kineskinje užas kad ih nazovu "šeng nu"?

Kina je država koja voli tradiciju, do te mere da su neki roditelji spremni da žrtvuju život svojih ćerki. "Šeng nu" je reč koja vređa nesrećne žene u Kini koje nisu našle partnera, a znači - otpadak.

Reći za devojku da je "šeng nu" u Kini je gore od psovke. Najgora osuda. To znači da nju niko ne želi. Da je izneverila porodicu, da je otpadak.

Prema tradiciji devojke u Kini treba da ispoštuju želju svojih roditelja i uđu u brak, najčešće ugovoren. Tretiraju ih kao robu, a ona koja se ne "proda", verovatno je na neki način oštećena. Nije bitno ako je devojka uspešna, obrazovana, srećna... mora da se uda do 25. godine. Ukoliko to ne uspe, smatra se hodajućom sramotom.

Porodica se nje stidi. Ponižava je. Najgore poniženje je kada procene da za devojku nema nade i onda odu na pijacu parova. Tu na posebnim tablama stavljaju sliku svojih ćerki uz opis godina, novčanih primanja, obrazovanja... Ima i slika neženja, pa ih onda roditelji uparuju. Ne vide u tome ništa loše, i oni su se uzeli u ugovorenom braku i smatraju da je to najbolje za njihovu decu.

"Moja ćerka ne izgleda ništa specijalno. Nije posebno lepa, zato je 'šeng nu', zato je neće", javno je rekla jedna majka.

Grupa neudatih devojaka se odlučila da ode na tu famoznu pijacu parova, ali ne da postavi svoj oglas, nego poruku prkosa.

"Iako sam sama biću srećna, samopouzdana i imati dobar život", napisala je jedna.

"Nisam ja nikakav otpadak. Imam odličnu karijeru. Evo vam novi izraz - moćna žena", napisala je druga.

"Neću da se udam samo da bih se udala, želim da budem srećna", poručila je treća.

Na sreću, reakcije mnogih roditelja bile su pozitivne.

"Moja ćerka je možda sama, ali treba da bude ponosna na ono što jeste", rekla je posle ove scene jedna majka.

Autor: 24 sata

  • Muka je to

    11.04.2016 08:12
    Ima još jedna kategorija. Uspešno žena, "Žena Zmaj". Tek njih niko neće.
    AKo i hoće, to je neki neradnik ili džanki, pijanica... umetnik filozof.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.