Francuskim trudnicama 300 evra da ostave cigarete

Bolnice u gradovima širom Francuske plaćaće budućim majkama i do 300 evra u vaučerima da ostave pušenje.

Reč je o studiji kojom će biti testirana efikasnost finansijskog nagrađivanja u motivisanju pušača da se reše štetne navike.

Nema sumnje da je pušenje tokom trudnoće veoma opasno po bebu i majku. Ono povećava rizik od pobačaja i poznato je da izaziva smanjenje prokrvljenosti placente. Takođe, povezano je sa rastom broja prevremeno rođenih beba i raznim kongenitalnim defektima.

Uprkos tome čak 17,8 odsto trudnica u Francuskoj nastavlja da puši uprkos drugom stanju, pokazao je izveštaj tamošnjeg Ministarstva zdravlja iz 2015.

U pokušaju da se izbore s ovim problemom, pokrenuta je studija čiji je cilj da proveri da li novac može motivisati trudnice da ostave cigarete. Sedamnaest bolnica i gradova širom zemlje učestvovaće u ovom istraživanju u trajanju od 36 meseci.

Učesnice će posećivati stručnjake za odvikavanje od pušenja u sklopu redovnih pregleda tokom trudnoće i svaki put će dobijati vaučer od po 20 evra koji će moći da iskoriste u velikom broju radnji. Ukupno, buduće majke će moći da zarade i do 300 evra u vaučerima tokom trudnoće i pritom uštede novac koji bi inače dale na cigarete.

Kako bi bile kvalifikovane za studiju, učesnice moraju imati barem 18 godina, da su prešle u drugo tromesečje trudnoće i da puše barem pet fabričkih, odnosno tri zamotane cigare dnevno. Što je još važnije, moraju da imaju jaku želju da ostave cigarete.

Ovo nije prvi put da se vaučeri upotrebe kao "šargarepa" u studijama o pušenju i trudnoći. Slično istraživanje u Škotskoj pokazalo je da novac može biti snažan motivator za ostavljanje cigareta, a od 612 učesnica, 22,5 odsto ostavilo je pušenje.

  • Zahvalna Trudnica

    08.05.2016 13:45
    300 evra je skoro 3 boksa cigareta!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom