Običaji Japanki tokom trudnoće

Hajde da naučimo nešto od žena u Japanu i do njihove stare tradicionalne tehnike koja im pomaže da lakše iznesu trudnoću i rode zdravo i inteligentno dete.

Od prvog dana trudnoće, žena u Japanu se ohrabruje da misli pozitivno, odnosno o lepim stvarima, da sluša prijatnu muziku i da se zanima aktivnostima koje joj donose radost. Ova tradicija brige o mentalnom zdravlju naziva se taikijo, što je zapravo specifična tehnika prenatalne brige o detetu i komunikacije sa njim. Pozitivan stav žene koja vodi računa o taikiju, kako se smatra, oslobađa bebu od stresa, što se manifestuje čestim pokretima ploda u materici. Takođe, taikijo bi trebalo da pospeši i razvoj inteligencije kod fetusa. Ova japanska tradicionalna tehnika danas doživljava novi procvat.

Simbol bezbednog porođaja u Japanu jeste pas, zbog toga što se smatra da ženke ovih životinja veoma lako donose potomstvo na svet. Do današnjeg dana, mnoge žene posećuju hramove prvog dana psa (utorka) svake godine, kako bi primile specijalni pojas blagoslova Ivata–obi. Ovaj beli pojas sa slikom psa, koji sveštenik tokom kratke ceremonije predaje trudnoj ženi, dugačak je čak dva metra i širok jednu stopu. On se nosi tokom čitave trudnoće, radi zaštite ploda i uspešnog porođaja. Isto tako, svaka lokalna zajednica organizuje redovne molitve za plodnost, bezbednu trudnoću i lak porođaj.

Ishrani tokom trudnoće u Japanu se poklanja velika pažnja. Uobičajen je stav da žena tokom trudnoće ne treba da jede za dvoje, već treba da se hrani krajnje umereno, kako ne bi dobijala mesečno više od kilograma telesne težine. Preporučivalo se dosta mleka, ribe (posebno sardina), povrća, soje, tofua i miso supe, dok je unos pirinča bio ograničen, kako bi se postigla preporučina težina. Da je u tradicionalnoj mudrosti ipak bilo i dosta zdravog razuma, pokazuje i činjenica da jako začinjena, slana hrana i sirova riba nisu bile na jelovniku trudnice, što je sasvim u saglasnosti sa današnjim preporukama lekara.

U vezi sa određenim vrstama namirnica, postojali su i specifični tabui, koji su sprečavali trudnice da ih upotrebljavaju. Tako žene u drugom stanju nisu smele da jedu morske životinje sa klještima (rakove i jastoge). Ako ih trudnica bude konzumirala, mislilo se, buduće dete će postati lopov. Lignje i određene vrste tropskog voća takođe su bile zabranjene, jer se smatralo da će zbog njih materica postati "hladna", što bi prouzrokovalo pobačaj.

Interesnatno je i verovanje da će unošenje većih količina morske trave nori (inače popularne u japanskoj kuhinji), kod budućeg deteta izazvati pojačan rast i bujnost kose. Ako trudnica jede velikom kašikom, mislilo se da će i dete imati velika usta.

U današnje vreme se insistira na tome da ishrana tokom trudnoće bude bogata kalcijumom, pa je shriasu, vrsta sitne bele ribe, veoma čest dar koji trudnice dobijaju od bližnjih.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.