Kakve posledice može imati kada roditelji ćerku nazivaju sinom?

Nije retko da se roditelji obraćaju svojoj ćerki ili da joj tepaju, govoreći: "Sine moj". Takav roditelj poručuje: volim te isto kao da si mi sin. Šta to poručuje devojčicama?

Postoje roditelji koji očekuju, a nekada i zahtevaju, da dete koje treba da se rodi bude određenog pola. Kada su tipične porodice imale više dece, bilo je mnogo verovatnije da će takva roditeljska očekivanja biti ispunjena. Danas, kada mnoge porodice imaju jedno ili dvoje dece, osujećenje želje za rođenjem deteta određenog pola može da postane velika roditeljska patnja, piše psiholog Zoran Milivojević za "Politiku".

Tradicionalna kultura najviše vrednuje sina, tačnije - najstarijeg sina. Koreni želje za sinom su povezani sa zemljoradnjom i kultom zemlje. Još od rimskog doba postoji princip da zemlju, to jest imanje, ne nasleđuju sva deca ravnopravno jer bi u tom slučaju za nekoliko generacija došlo do toga da brojni potomci budu vlasnici zanemarljivih delova istog imanja. Zato je bio običaj da zemlju nasleđuje isključivo sin, i to najstariji, ma koliko to bilo nepravedno prema ostaloj deci - ćerkama i mlađim sinovima.

Pored nasleđivanja zemlje, u tradicionalnoj kulturi je postojao još jedan razlog da je rađanje sina imperativ, a to je da će on nastaviti da nosi porodično prezime i time produžiti porodičnu lozu.
 
S druge strane, u tradicionalnoj kulturi se na ćerke gledalo kao na decu koja će se udati i otići. Za tu priliku roditelji su morali da pripreme i da zetu "plate" miraz. Reč udaja dolazi od "dati u", u smislu da je neko iz jedne porodice "dao" svoju ćerku u drugu. U skladu sa tim je čin promene prezimena na venčanju kojim devojka normativno postaje član nove porodice.

Sve to ukazuje da su ženska deca u tradicionalnoj kulturu imala manju vrednost.

Iako su odjeci zemljoradničkih predaka u našem kolektivnom nesvesnom i dalje jaki, danas roditelji po pravilu žele da im se rodi dete istog pola kao što su oni. Razlog je što veruju da se sa istopolnom decom mogu bolje igrati i kasnije kada odrastu, družiti. Rezultat su dečaci koji su razočarali svoje majke i devojčice koje su razočarale svoje očeve.

Međutim, za pravilan razvoj deteta je najvažnije da bude prihvaćeno i voljeno od strane roditelja.

Problem nastaje kada roditelj ne prihvata i odbacuje dete zato što je ono "pogrešnog" pola.

Kako svako dete želi da bude voljeno i prihvaćeno, njemu ostaje da bude frustrirano i da prihvati da zaista "manje" vredi zato što je žensko ili muško, ili se ono može boriti protiv odbacivanja tako što će se truditi da zadobije roditeljsku ljubav, razvijajući osobine koje ima suprotni, od roditelja željeni pol.

Nije retko da se roditelji obraćaju svojoj ćerki ili da joj tepaju, govoreći: "Sine moj". Takav roditelj poručuje: volim te isto kao da si mi sin. Ako ćerka mora da bude "sin" da bi bila voljena, onda izražavamo jednu u kulturi ukorenjenu diskriminaciju prema ženskoj deci.

Jedino je ispravno da svako dete treba voleti bez obzira na njegov pol.

  • Biljana

    02.06.2016 22:11
    iskustvo
    Nije sve bas tako...crno i belo...Evo mog iskustva...Imam 42 godine (i roditelj sam) i mama me i dan danas cesto zove "Sine". nikad u tome nisam videla nista lose, niti sam to shavala kao neko pravdanje roditelja. Imam brata 1 godinu starijeg i nikad niko nije osteo da je manje ili vise voljen...Ja sam prosto to shvatala da meni moze sa se obrati (ko sto se obraca i dan danas) i sa "sine" i sa "cerko". Can ni ne primetim jel rekla ovako ili onako...Bas me muz pita: Sto te majka zove : sine moj....Ja kazem pa oduvek me zvala ili tako ili ovako...i to je meni sve ok...Bitna je ona prava roditeljska ljubav, kad osetis da bi roditelj dao zivot za svoju decu, da dise za njim....a kako te zove ili kako ti tepa ili sl., nije uopste vazno...
  • Zaheb Ant

    30.05.2016 14:07
    Pa...
    Neka bude šta bude. Samo da ne čuči kad piški!
  • Preambula

    29.05.2016 19:26
    "Tradicionalna kultura" -,ustvari,drugi je naziv za Civilizacijski Nedorasla (plemenska) Drustva . Najcesce ,u "Tradicionalnoj kulturi" nema puno mesta za nekakav ponos,mada postoji puno stvari koje su vremenom potvrdjene kao dobre,moralne i kvalitetne.Najcesce ,treba da nas je stid da u 21.veku neko uopste na takav nacin razmislja,a kamoli da se tako ponasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom