Sve više očeva na porodiljskom u Južnoj Koreji

Iako je tradicionalno u društvu Južne Koreje, u kojem dominiraju muškarci, podizanje deteta pripadalo majci, dok je otac imao hraniteljsku ulogu, sve više mladih očeva pokazuje strast prema roditeljstvu i odlazi na porodiljsko.

"Nova vrsta očeva se nedavno pojavila u zemlji, a konvencionalno razmišljanje se izgleda menja jer je, više nego ikada ranije, pojačana strast prema roditeljstvu kod većeg broja mladih očeva, zbog čega odlaze na porodiljsko", navodi južnokorejska agencija Jonhap.

Podstaknuti povoljnijom politikom kada je u pitanju podizanje dece i porastu osoba koje ostvaruju duple prihode, sve više muškaraca se odlučuje da ostane kod kuće da odgaja dete. Jedan od njih je Li Đe-Van (34), koji je prošle godine doneo "hrabru odluku" da uzme odsustvo u trajanju od šest meseci nakon što je, po prvi put, postao otac jedne devojčice.

Roditelji njegove žene brinuli su o devojčici nekoliko meseci jer je njegova supruga, posle tri meseca porodiljskog odsustva, morala da se vrati na posao. "Nisam imao mnogo opcija. Morao sam da uradim nešto za moju suprugu i dete i ne žalim zbog svoje odluke", rekao je Li, koji je zaposlen u kompaniji, koja se bavi fabričkom proizvodnjom, i istakao da njegova supruga nije dobila unapređenje zbog porodiljskog odsustva. Podaci pokazuju da je broj zaposlenih muškaraca, koji uzima porodiljsko, porastao više od 40 odsto prošle godine, odnosno dostigao broj od 5.000.

U 2015. godini broj muškaraca, koji su otišli na porodiljsko, iznosio je 4.872, što je za 42,4 odsto više nego prošle godine, navodi se u podacima južnokorejskog Ministarstva rada i zapošljavanja. U 2014. godini broj radnika muškog pola, koji su uzeli odsustvo kako bi odgajali decu, iznosio je 3.421 što ukazuje na brz porast u odnosu na 2013. godinu, kada je taj broj iznosio 1.790 i 2011. godinu, kada ih je bilo 1.409. Ipak, broj muškaraca, koji odlazi na porodiljsko, daleko je manji od broja žena, odnosno on čini samo 5,6 odsto od ukupno 87.339 osoba, koje odlaze na porodiljsko.

"Bez obzira na to, stopa ukazuje na stabilan porast od 2,4 odsto u 2011, 3,3 odsto u 2013. i 4,5 odsto u 2014. godini", ocenjuje Jonhap.

Cilj južnokorejske vlada je da se poveća broj zaposlenih radnika, koji odlaze na porodiljsko, na 6,7 odsto ove godine, 15. odsto 2020. i 30 odsto 2030. godine. Vlada ohrabruje porodiljsko za očeve, uključujući preokretanje neplaćenog u plaćeno odsustvo 2011. godine i produžavanje starosne granice za decu u 2008. godini, dodaje agencija.

Prema aktuelnom programu za porodiljsko odsustvo za očeve, oba nova roditelja imaju pravo na do jednu godinu plaćenog odsustva i na prihod od do 40 odsto svoje mesečne plate za to vreme. Program roditeljskog odustva napravljen je tako da se pomogne roditeljima da mogu da naprave ravnotežu između poslovnih i porodičnih obaveza, kao i kako bi se prevazišli problemi, koji proizlaze iz niske stope nataliteta u zemlji. Porastu broja očeva, koji uzimaju porodiljsko odsustvo, pripisuje se i veće učešće žena u radnoj snazi Južne Koreje.

Kao i zaposlene žene, mnogi zaposleni muškaraci, koji uzimaju porodiljsko, suočavaju se sa problemima kao što je odlaganje unapređenja i ne uživaju beneficije na radnom mestu, ističe Jonhap. "Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju očevi, koji žele da uzmu porodiljsko odsustvo, je konzervativna korporativna kultura zemlje, koja to ne priznaje", rekao je istraživač u Korejskom institutu za razvoj žena Hong Sang-ah dodajući da bi kompanije trebalo da poštuju njihove izbore i podrže ih u pokušaju da naprave ravnotežu između poslvovnog i privatnog života.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.