Kako da najbolje okupate bebu

Soba u kojoj se beba kupa treba da bude provetrena, temperatura ne bi smela da prelazi 26-28 stepeni celzijusa, a temperatura vode 37 stepeni (proverava se toplomerom za vodu ili stavljanjem lakta u vodu).

Prilikom kupanja, beba se drži preko ruke. Sa dva prsta obuhvatite bebinu ruku u predelu ramena i lagano je prebacite preko svoje ruke. Beba se kupa od gore na dole, od čistih ka manje čistim delovima tela. Prvo se pere lice, zatim ruke, pa leđa i nožice, i na kraju guza. Ispiranje je veoma važno i zato je neophodno da jedan roditelj posipa bebu vodom iz bokala od glave prema nogama. Voda se uvek posipa preko ruke osobe koja kupa bebu.

 U prvim nedeljama po rođenju preporučuje se kupanje svakog trećeg dana. Kad beba očvrsne, možete i da je spustite u kadicu

 Nakon kupanja beba se postavlja na mekan frotir, na stranu. Koža se suši tapkanjem, a ne trljanjem, osim poglavine. Nju treba dobro protrljati frotirom kako bi se sprečio nastanak naslaga u predelu temena.To se radi kružnim, energičnim, a ujedno nežnim pokretima. Bebinu kosu češljajte četkom.

 U početku se beba kupa samo vodom, a kasnije se preporučuje upotreba blagih Ph neutralnih bebi sapuna.

 Ako se pojavi pelenski osip, kožu mažite kremom na bazi cink oksida. Svako veče pred spavanje bebi treba prebrisati kožu ispod brade, iza ušiju, ispod pazuha, između nožica, a na kraju se brišu genitalije i guza, od napred ka pozadi). Nakon toga na kožu nanesite tanak sloj hidratantne ili barijerne kreme za bebe.

Teme

beba

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.