Pokrenuli medijsku kampanju kako bi sina mogli da nazovu Vuk

Vuk je možda popularno i tradicionalno ime u Srbiji, međutim jedan par u Španiji spremio se za tešku sudsku bitku kako bi novorođenog sina nazvao po divljoj životinji, za šta je pokrenuo i medijsku kampanju skupljajući na hiljade potpisa podrške.

Ignasio Havijer i Maríja Hernandez iz južnog madridskog predgrađa Fuenlabrade, nekada radničke i industrijske četvrti, odlučili su da nazovu dete Lobo (Vuk), šest meseci pre njegovog rođenja. Kada su početkom jula novorođenog sina hteli da upišu u matičnu knjigu rođenih, službenica područnog centra telefonski im je rekla da bi to ime moglo biti uvredljivo za dete i obeležiti mu život. Deset dana su pokušavali da nagovore službu da prihvati ime, otišli su i na sastanak sa službenicom, ali bez uspeha. "Nepošteno je da nam prema tom kriterijumu oduzimaju pravo da nazovemo sina kako želimo", rekli su.

Prema zakonu iz 2011. u Španiji se ne smeju davati imena koja ugrožavaju dostojanstvo osobe, ne smeju se davati više od dva imena (inače u toj zemlji su uobičajena dva), niti se sme dati ime kakvo imaju brat i sestra, osim ako nisu preminuli.

Takođe, se ne smeju davati imena koja mogu izazvati zabunu da li je reč o dečaku ili devojčici, osim neutralnih imena poput Mar (more). Nije dopušteno niti ime koje dovodi do zabune, odnosno ako je jednako prezimenu, a Lobo je jedno od prezimena u Španiji.

Ignjasio i Maríja odlučili su da potraže pomoć i preko internet stranice Change.org, platforme za slanje peticija, pokrenu kampanju. U prvih nedelju dana prikupili su 1.400 potpisa podrške. U međuvremenu su iz područne službe dobili obaveštenje da u naredna tri dana moraju dostaviti alternativno ime ili će ime detetu odrediti sudija.

U borbu oko imena svojim se komentarom uključio i Pablo Iglesias, vođa Podemosa, treće stranke po broju poslanika u parlamentu, koja je osnovana 2014. "Lobo mi se čini lepo i dostojanstveno ime", napisao je na Tviteru Iglesias. "Ako se možeš zvati Leon (lav) ili Paloma (golubica), ne znam zašto ne i Lobo (vuk)", dodao je.

Roditelji su u kratko vreme prikupili 24.000 potpisa podrške, a kada je isticao rok za davanje imena, angažovali su i advokata  koji je spremao žalbu. Na društvenim mrežama primali su kritike i poruge onih koji ne smatraju normalnim da se takvo ime da detetu. Ipak, žalbu je preduhitrio načelnik Generalne uprave za registre, tela koje deluje u sklopu Ministarstva pravosuđa i reši godišnje oko 1.000 ovakvih slučajeva, objavivši da će prihvatiti željeno ime i dopustiti paru da detetu daju ime Vuk.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.