Nakon menopauze zatrudnela u 62. godini

Šezdesetdvogodišnja Lina Alvarez iz Španije, u osmom je mesecu trudnoće, a u oktobru na svet treba da donese devojčicu.

Doktorka Alvarez kaže da je ušla u menopauzu pre 20 godina, ali je sada trudna po treći put zahvaljujući tretmanima veštačke oplodnje.

Gospođa Alvarez već ima dva sina. Stariji ima 27 godina, ali je zbog greške lekara još pre rođenja prilikom rutinskog pregleda doživeo povredu glave i sada mu je neophodna konstantna nega. Mlađi sin ima 10 godina i rodila ga je u pedeset i drugoj godini.

"Osećam se kao žena u tridesetim godinama. Mislim da bolje ne bih mogla da se osećam", izjavila je Lina. "Dugo sam želela opet da se ostvarim u ulozi majke, ali mi je većina medicinskih eksperata to zabranjivala."

Međutim, Lina je ipak pronašla ginekologa koji je bio voljan da uradi određene testove i na kraju joj i pomogne da zatrudni. "Rekli su mi da postoji samo šest odsto šanse za uspešnu trudnoću, ali ja ću uskoro u rukama držati svoju devojčicu."

Trudnoća gospođe Alvarez je izazvala pravu buru u Španiji po pitanju etike i veštačke oplodnje žena u zrelim godinama. Međutim, Linu to uopšte ne potresa.

"Kada moja kćerka bude imala 30 godina, ja ću imati 90. Biću baka podjednako kao i majka i šta sa tim? Moja kćerka će tada već biti odrasla žena", izjavila je gospođa Alvarez.

  • *

    25.09.2016 19:37
    U izvornom članku se pominje da je zdravstveno stanje najstarijeg sina dovelo do razvoda. Čak i kad bi imala muža, to bi bila još jedna starija osoba o kojoj će se njihova deca brinuti u mladosti, pored bolesnog brata.
  • @Egoizam

    23.09.2016 12:36
    Ja nigde nisam pročitala u tekstu da žena nema muža. Veštačka oplodnja može da se radi i sa spermom muža.
  • Egoizam

    22.09.2016 15:32
    Kakav sebičluk, u startu osuditi dete na odrastanje bez oca i tinejdžerske godine provedene u brizi o staroj majci. Zvučaće surovo, ali ako neko za toliko godina nije uspeo da nađe partnera s kojim bi se razmnožio, onda bi plemenitije bilo da usvoji dete nego da po svaku cenu rađa novo sa genima nepoznatog čoveka, samo da bi prošao iskustvo trudnoće i rađanja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.