Ovo nikad ne bi trebalo da kažete gojaznom detetu

Negativni komentari koje roditelji upućuju deci u vezi sa kilogramima ostaju urezani u pamćenju i mogu narušiti kvalitet života u odraslom dobu, pokazala je nova studija.

Deca kojoj roditelji nikada ništa nisu prigovorili u vezi sa (preteranom) težinom, su srećniji ljudi kada odrastu, dok oni mališani koji su dobijali negativne komentare na račun svojih kilograma odrastaju sa traumama, otkrilo je nedavno istraživanje.

Studija koju je sprovela "Food & Brand" laboratorija Kornel univerziteta pokazala je da su devojčice koje su slušale ružne komentare svojih roditelja na račun kilaže (uključujući i napomene da previše jedu), u većem riziku da budu gojazne kada odrastu. Takođe, njihova sreća je uslovljena isključivo činjenicom da su smršale. Čak i žene sa normalnim BMI-jem će biti nezadovoljne svojom težinom ako se sećaju da su im roditelji upućivali takve komentare tokom odrastanja, pokazala je pomenuta studija.

U istraživanju je učestvovalo oko 500 žena, a rezultati su pokazali i da deca čiji su roditelji vodili računa o svojoj težini, odrastaju u ljude koji brinu o kalorijama i kilaži.

Roditelji u velikoj meri utiču na detetov odnos prema ishrani, dijetama i uopšte na sliku o sebi kada odrastu. Česte priče o težini i dijetama u kući dete će sigurno zapamtiti, što će se odraziti na njegov kvalitet života.

Jedna trećina dece je gojazna, tako da je normalno da su roditelji zabrinuti za zdravlje svojih mališana. Ali kako treba postupati u takvoj situaciji?

Eksperti se slažu da su zdrave promene u načinu života ključ uspeha, ali da te promene treba da napravi cela porodica, a ne samo dete. Na primer, kuvajte više obroka kog kuće i budite više aktivni, zajedno se igrajte napolju i vežbajte, piše Yumama.

Kako bi izbegli tri najveće roditeljske greške trebalo bi da se pridržavate ovih pravila:

1. Budite dobar uzor svom detetu

Jedite zdravije grickalice, trenirajte redovno, pijte vodu umesto sokova. Kada dete vidi da se vi tako ponašate, videće to kao normalnu stvar.

2. Pazite šta pričate

Izbegavajte da govorite o detetovoj težini i količni hrane koju pojede, nemojte da čuje negativno viđenje koje imate o svom telu. I kad ste već kod toga, nemojte hranu označavati kao 'dobru' ili 'lošu', ili sebe kao 'dobrog' ili 'lošeg' jer nešto jedete.

3. Ne zaključujte prebrzo

Neka deca se ugoje pre nego što počnu da rastu, i tada će njihova težina stići visinu. Tako da nemojte odmah brinuti o njihovoj težini. Najbolje je da se konsultujete sa pedijatrom (bez prisustva deteta), koji sigurno na duže staze bolje razume rast dece.

  • Rusofil_IQ0

    24.10.2016 03:21
    Delimicno ima smisla, ali ako se neko dete nezdravo prezderava, cutanje sigurno nece pomoci

    Slazem se da primerima treba pokazat da grese, e sad da li ce isto biti uspesno, iskreno nemam pojma
  • haha

    23.10.2016 23:31
    Dr.Carlin https://youtu.be/mIXYfRXZyZI

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom