Zašto ne treba jesti i gledati TV?

Studija Univerziteta u Minesoti naglašava štetnost obedovanja uz gledanje televizije, ističući da se u takvom okruženju uglavnom hrani nezdravo, manje se uživa u obroku, kao i da sve to može da vodi prejedanju kod dece.
"Porodično obedovanje je zdravije iz nekoliko aspekata", rekla je autorka studije Amanda Trofholz. Roditelji za vreme zajedničkog ručka mogu da provere kako jedu njihova deca, da li jedu dovoljno i da ih poduče mnogim stvarima. 
 
"Ručak ili večera uz gledanje televizije smanjuje povezanost između članove porodice i narušava sve ono što bi zdrav obrok trebalo da bude", navodi Trofholzova. Kako bi istražili povezanost između gledanja televizije tokom obedovanja i rizičnih faktora dečije gojaznost, Amandin tim je analizirao video-snimke 120 porodica, sa decom između 6 i 12 godina. 
 
Porodice su regrutovane iz klinike primarne zdravstvene zaštite u Mineapolisu između 2012. i 2013. godine, a većina je bila sa niskim primanjima i iz manjinskih grupa. Porodice su snimale svoja dva obroka dnevno, izveštavajući šta su uglavnom jeli i koliko su uživali u tome. Istraživači su tako procenili koliko su obroci bili zdravi, da li je korišćen TV, kao i emocionlanu atmosferu tokom obroka. 
 
Samo je trećina porodica obedovala uz ugašen TV, četvrtina je imala upaljen TV tokom jednog obroka, a 43 odsto je ostavljalo upaljen TV tokom oba obroka, od kojih su u manjini one koje nisu obraćale pažnju na njega. 
 
Rezultati su pokazali da su porodice koje nisu gledale TV i one kojima je bio upaljen tokom jednog obroka više uživale u obrocima i jele zdraviju hranu. Porodice koje uglavnom imaju upaljen TV tokom obroka, češće jedu brzu i nezdravu hranu, pogotovo za večeru. Ipak, deca iz porodica koje tokom obroka gledaju televizijski program nisu bila gojaznija od drugih. 
 
"Okruženje porodičnog ručka, gde nije sva pažnja usmerena na TV, prilika je za decu da uživaju u obroku sa svojom porodicom, da se hrane zdravo", rekla je profesorka Ejlen Ficpatrik, sa Sejdž koledža u Njujorku, koja je bila uključena u studiju. Ona je naglasila da reklame brze hrane na televiziji mogu da utiču na to da će deca pre odabrati da jedu brzu umesto zdrave, kuvane hrane. 
  • prasac

    10.11.2016 09:09
    zato što se uflekaš pa te žena posle gnjavi zbog toga....
  • saramakas

    09.11.2016 17:25
    Zato da ne bi nekome upao daljinski u supu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom