Iako su protiv nasilja nad decom, Austrijanci su za šamaranje

Austrijanci žele strožije zakone i kazne za nasilje nad decom, ali dve trećine smatra prihvatljivim šamar kao vaspitnu meru, pokazuje istraživanje "Galup" instituta.
Ispitivanje je pokazalo da mnogo ljudi nije sasvim sigurno kada uopšte počinje nasilje nad decom. Tako 95 odsto kaže da su "batine od oca" jasno nasilje, ali svega 34 odsto smatra da je "blagi" šamar nasilni akt. 
 
"To znači da mnogi podržavaju oblik nasilja kao što je šamar i pored 25-ogodišnje zabrane primene sile u vaspitanju", ocenila je direktorka nevladine organizacije "Meve" Hedvig Velfl. 
 
Međutim, 88 odsto Austrijanaca smatra da je nasilje ako neko nepoznat, odnosno sused ili nastavnik ošamare dete, dok 79 smatra da je nasilje ako majka ošamari sopstveno dete. 
 
"Ukoliko se primena sile odvija u porodici to se smatra legitimnom merom vaspitanja", objasnila je Velfl. 
 
Brojke pokazuju da su oblici nasilja, kao što su udarci, šamari ili povlačenje za uvo u padu, ali su u porastu novi oblici, kao što je obustava kontakta sa detetom. 
 
"Ako roditelji duže ne pričaju sa detetom, kao vrsta kazne, onda to samo 26 odsto smatra nasiljem, iako se radi o psihičkom nasilju", navela je ona upozoravajući da se posledice psihičkog nasilja potcenjuju, jer deca tako ne uče kako da rešavaju konflikte na konstruktivan način što će ih pratiti ceo život. 
 
Među decom i mladima, međutim, raste broj sajbermobinga ili "hepi slepinga", to jest napada na nepoznate, đake ili nastavnike koji se snimaju i onda kače na socijalne mreže. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.