Kako da detetu odaberete cipele?

Dečja stopala, koja su veoma osetljiva, najčešće su sklona deformacijama, pa obuća ima veoma važnu ulogu u njihovom pravilnom formiranju.

Postoje predrasude o tome kada dete treba da počne da nosi obuću ili da deca do 12. godine treba da nose duboku i čvrstu obuću koja će im pomoći da se zglob ne krivi i da se stopala pravilno formiraju.

Prema rečima specijaliste fizikalne medicine dr Predraga Filipova, pre svega treba odabrati pravo vreme za kupovinu prvih cipela. "Dok dete ne počne da stoji i samostalno pravi prve korake, bez obzira na uzrast u mesecima, najbolje je da se po kući kreće boso ili u čarapama. Za izlazak napolje, najbolje je da u početku dete ima nehodajuće cipele, koje štite od hladnoće", rekao je Filipov.

Prvi koraci su mnogo sigurniji i pravilniji u obući koja treba da bude odgovarajuće veličine jer, ukoliko su male, dete će odbijati da ih nosi, ili će imati crvenilo na koži stopala i prstiju nakon izuvanja. Po rečima našeg sagovornika, tesna obuća može dovesti do poremećaja cirkulacije, žuljeva ili urastanja noktiju, ali obuća ne bi trebalo da bude ni prevelika, jer može dovesti do nestabilnosti ili pada pri hodu. Stopalo se onda nepravilno opterećuje i dete krivo gazi, što opet može dovesti do deformiteta.

"Neophodno je to da cipele budu odgovarajuće veličine, da bi pri hodu bile dobra potpora mišićima i ligamentima koji su još u razvoju. Veličina se može pravilno odrediti uz pomoć šablona, ili se može napraviti crtež stopala od kartona, tako što dete stane stopalima na karton, a roditelj olovkom obeleži oblik stopala", rekao je Filipov za Dnevnik.

Materijali od kojih se pravi obuća bi, po rečima našeg sagovornika, i spolja i unutra trebalo da budu prirodni da bi noga mogla da diše i da ne bi došlo do prekomernog znojenja. To je naročito važno kod male dece koja još uvek nemaju uspostavljenu termoregulaciju. Ukoliko je đon od kože, preko njega na prednjem i zadnjem delu cipele treba da bude zalepljena guma da bi se dete zaštitilo od klizanja po parketu. Takođe, dr Filipov savetuje da cipela ne bi trebalo da bude suviše tvrda da se ne bi ograničavalo savijanje stopala i prstiju pri hodu, ali ni premekana jer tada stopalo nema neophodnu stabilnost. Deo koji drži skočni zglob treba da bude čvrst, dok prednji deo treba da bude mekan i dovoljno širok da prsti ne bi bili zbijeni jer i to može dovesti do deformiteta.

Ortopedske cipele propisuje isključivo lekar-ortoped ili fizijatar, shodno postojećoj deformaciji stopala. Zatim se, po zahtevu lekara, one izrađuju individualno i po uzetoj meri. Nošenjem korektivnih cipela, kako kaže naš sagovornik, sprečava se pojava mogućih posledica na zglobovima iznad stopala, skočnim zglobovima, kolenima, kukovima i kičmi. Anatomske cipele s uloškom su pogodne za decu stariju od tri godine koja imaju formirane svodove i oni će im pri hodu davati rasteretnu funkciju.

Još jedan od saveta za pravilan odabir obuće je da deci do navršene treće godine ne bi trebalo kupovati patike jer su previše mekane i pravljene su po uzoru na odrasle. Kalupi su predviđeni za potpuno formirano stopalo, što kod dece nije slučaj.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom