Lekcije koje svaki otac treba da nauči ćerku

Ako ste majka ženskog deteta i niste zadovoljni shvatanjem koji vaš suprug ima o sebi kao ocu, bilo bi dobro da mu date da pročita ovaj tekst...
Lekcije koje svaki otac treba da nauči ćerku
Foto: Pixabay

Mada (često) nisu toga svesni, očevi su izuzetno važne figure u životima svojih ćerki. Pre svega, oni su ti koji treba da nauče svoje mezimice kako da se postave prema pripadnicima muškog roda, kao i da im svojim primerom pokažu da uloga oca u porodici nije samo da gledaju utakmice, već da ravnopravno učestvuju u porodičnom životu, obavljajući (ako je to potrebno) i one poslove koji su, poslovično, namenjeni majkama.

Ovo su lekcije kojima treba da nauči svoje žensko dete:

1. Da je posebna i njemu najvažnija

Svako dete je jedinstveno, ali ono to neće saznati sve dok mu vi svojim ponašanjem to ne pokažete. Između ostalog, zadatak oca je da pomogne svojoj ćerki da otkrije svoj pravi identitet i da shvati da je posebna (i njemu najvažnija) u svakom pogledu. Otac treba da prihvati i voli svoje dete onakvim kakvo jeste. Takva ljubav i podrška omogućavaju da dete razvija svoje sklonosti i samopouzdanje, da stekne osećaj za prave vrednosti i da se ostvari u životu.

2. Da zaslužuje samo najbolje u životu

Prirodno, svaki roditelj želi samo najbolje svom detetu, a da bi se to i ostvarilo, deca, a naročito ženska, moraju da nauče da veruju u sebe. Uloga oca jeste da voleći svoje "devojke" (ćerku i njenu majku) pokaže svom detetu kako se voli i kako se uživa u sadašnjem trenutku. Takođe, otac treba da nauči ćerku da je sreća u onome što osobu čini zadovoljnom i da ona ne zavisi od mišljenja i kriterijuma drugih ljudi.

3. Da bude dovoljno jaka

Jedna od najvažnijih stvari koju otac treba da nauči ćerku jeste da veruje u sopstvenu snagu. Verujući sopstvenim sposobnostima, prevazići će strah od neuspeha i steći hrabrost potrebnu da se uhvati u koštac s problemima, ma kakvi oni bili. U okviru ovog procesa, otac treba da nauči ćerku da će se u životu neminovno suočavati sa padovima i neuspesima, ali da to ne sme da osujeti njene nove pokušaje. Očevi su veliki autoriteti ćerkama i mnoge devojčice se često ugledaju na njih.

4. Da treba slobodno da iznosi svoje mišljenje

Prevazilaženje straha da se kaže šta se misli i oseća nikada nije lako, podednako za decu i odrasle. Ljudi oklevaju da iznesu svoja stvarna mišljenja/osećanja, jer ne žele da povrede, razočaraju ili razljute druge. Zbog toga, otac treba da pomogne svojoj ćerki da prebrodi ovaj strah i da bez straha iznese šta misli i kako se oseća, pre svega u krugu svoje porodice.

5. Da treba da bude samodisciplinovana

Samodisciplina je jedna od najvažnijih i najkorisnijih veština kojom treba da vlada svaki čovek. Ona se stiče pre svega u porodici, pri čemu otac igra vrlo bitnu ulogu u izgrađivanju unutrašnje snage i samokontrole kod svoje devojčice. Kao i sve najvažnije životne lekcije i ova se uči na primerima. Očeva odlučnost i posvećenost onome što radi biće sasvim dovoljna da nauči dete disciplini. Ipak, u vaspitavanju pronađite pravu ravnotežu između previše prijateljskog odnosa i prevelike strogosti.

6. Da nauči kako da se odbrani

Otac je oduvek bio zaštitnik kuće, onaj koji pruža sigurnost svim članovima porodice. Ali, imajući u vidu današnji način života, svi ukućani, bez obzira na pol treba da nauče kako da se zaštite sebe od neugodnih i rizičnih situacija. Upravo zbog toga, otac treba da nauči svoju ćerku kako da se odbrani od negativnih uticaja i potencijalnih opasnosti. Budući da život donosi mnoge nepredvidljive situacije i ćerke treba da nauče da odbrane svoje interese i onda kada nema muškarca pored njih.

7. Da bude nezavisna

I ova lekcija spada među najvažnije u životu. Ćerka treba da shvati da ne mora da zavisi od muškarca, ni na koji način. To će postići tako što će je podsticati u njenim htenjima i interesovanjima, pomagati joj u rešavanju zadataka, ali samo do one mere koliko je potrebno da ona sama nastavi gde je zapela.

8. Da izgradi samopouzdanje

Samopouzdanje je karta za životnu sreću i dobro zdravlje. Da bi pomogao svojoj ćerki da izraste u sigurnu osobu, otac treba da je hvali, ali prvo njenu inteligenciju i sposobnost, pa tek onda izgled. Naravno, pored toga devojčica treba da oseti da je voljena i poštovana, što će pomoći da se izgradi emotivna inteligencija.

9. Da je prava ljubav bezuslovna

Iako mnogi kažu da je roditeljstvo jedna od najtežih životnih uloga, ona vam ujedno daje priliku da omogućite detetu da oseti snagu bezuslovne ljubavi. Voleti bezuslovno znači davati, bez očekivanja da ćete išta dobiti zauzvrat. Bude li otac bezuslovno voleo svoju ćerku, ona će izrasti u osobu s pozitivnim stavom prema muškom rodu. Ako se ovome pridodaju sve prethodno naučene lekcije, to bi mogao biti dobar osnov da će vaša mezimica jednog dana napraviti dobar izbor partnera.

  • milla

    24.05.2017 19:31
    @fali jedno
    10. Da se dobro uda, da nadje svog Trampa ili Meljničenka...
  • M.M.

    15.05.2017 21:18
    Ne fali nista
    Fali tebi V.M. koja "daska" u glavi, a tekstu ne fali nista
  • VM

    15.05.2017 10:18
    fali jedno
    10 .Da ćuti nekada

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.