Vaša deca su ružne osobine nasledila od vas

Deca su odraz roditelja i zato je jako važno da shvatite da oni neprestano uzimaju sve vaše obrasce ponašanja i primenjuju ih.
Vaša deca su ružne osobine nasledila od vas
Foto: Pixabay
Ukoliko vaše dete ispolji nešto ružno, budite svesni da je to najverovatnije došlo od vas.
 
Evo koja su najčešća loša ponašanja koja se uče od roditelja.
 
Previše su zavisni
 
Roditelji koji su previše zaštitnički nastrojeni i kao hobotnica hvataju i okružuju svoju decu, čine da ona budu previše zavisna od svojih roditelja, a s vremenom i od drugih. 
Deca koja su navikla da uvek neko drugi rešava njihove probleme, da im neprestano krči put i donosi odluke umesto njih, sklona su lošem snalaženju u životu, piše David Wolfe.
 
Oni po tom obrascu nastavljaju da traže osobe koje će ih u životu voditi s tendencijom da postanu zavisni od njih.
 
Prekidaju u govoru
 
Ukoliko su roditelji skloni da "upadaju nekome u reč", njihova deca će sigurno raditi isto. Uvek pustite svoje dete da vama kaže sve što hoće, do kraja. Ne dozvolite da sebi budete važniji od deteta i dajte mu prostor da se izrazi. Naučite svoje dete koliko je važno da sasluša i sačeka svoj red da govori. To će učiniti da bude kulturnije i da ima bolju komunikaciju.
 
Nepoštovanje odraslih
 
Biće trenutaka u kojima će neko drugi čuvati vaše dete. Vaši rođaci, dadilja, prijatelji ili susedi. Ukoliko se ne trudite da odgojite dijete tako da poštuje vas, ono to neće činiti ni sa drugima. Time automatski stvarate lošu sliku o sebi i o vašem detetu.
 
Kultura i pristojnost
 
Nikada nije prerano da naučite svoju decu kako da budu kulturna. Oni zaista moraju znati osnovne reči kao što su: izvini, hvala, molim te i tako dalje.
 
Deca uče od najranijeg uzrasta, a ako im kulturu i pristojnost približite od najranijeg perioda, drugi će biti oduševljeni njima, piše atma.hr.
  • G.

    20.09.2017 20:13
    A zašto ne bi moglo biti nasleđe? Nematerijalno, poput kulturnog nasleđa. Da ne kažem softverski, nasuprot hardverski. Ili se pika samo ono što se može opipati čulom dodira, staviti u džep, bilo papirno ili metalno?

    To što nešto ne vidimo, ne znači da ne postoji ...
  • Princeza Fiona

    18.09.2017 20:20
    @Andrija Šrek
    Upravo.
  • Andrija Šrek

    18.09.2017 11:24
    Budimo precizniji
    Nisu "nasledila", nasleđe se odnosi na genetiku.
    Ovde je reč o oponašanju odraslih članova porodice, odnoso o obrascu ponašanja koji deca "pokupe" iz kuće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom