Pažljivo kada se spuštate niz tobogan sa detetom

Iako je slatko kada roditelj stavi dete u krilo i zajedno se spuste niz tobogan, stručnjaci upozoravaju da to ne bi trebalo raditi.
Pažljivo kada se spuštate niz tobogan sa detetom
Foto: Pixabay
Prema najnovijoj studiji to je opasnije nego što bi većina pomislila. Takav oblik igre može rezultirati lomom detetove noge.
 
Kada dete juri niz tobogan samo, šanse da nogom zapne su vrlo male. Međutim, dok je u roditeljskom krilu, ukupna težina je veća, a to pogoduje razvoju veće brzine. Ako u takvoj situaciji dete zapne stopalom za tobogan, šanse za lom kosti su veće. Osim toga, dete se vrpolji u krilu pa i to povećava šansu od povreda. 
 
Stručnjaci napominju da je 352.698 dece mlađe od šest godina povređeno na toboganu u periodu od 2002. do 2015. godine u SAD-u, a mnoge od tih povreda bile su frakture nogu.
 
U Velikoj Britaniji svake godine 40.000 mališana završi u hitnoj pomoći zbog povreda na dječjim igralištima, a oko 20 odsto se odnosi na tobogane. 
 
Istraživači su proučili podatke za decu do šest godina starosti, i ustanovili su kako je najviše povreda bilo kod dece između 12 i 23 meseca starosti. U 35 odsto slučajeva radilo se o frakturi donjeg dela noge. 
 
"Mnogi roditelji spuštaju se s malim detetom u krilu niz tobogan bez puno razmišljanja. I u većini slučajeva, koliko sam ja video, nisu ni slutili da bi se dete moglo povrediti. Umeli su da kažu kako nikada nisu čuli za to, a da su znali, dete ne bi stavljali u krilo", objašnjava dr Čarls Jensen, lekar i profesor na američkom Medicinskom univerzitetu Karver.
 
Stručnjaci savetuju da se izbegava ovakav tip igre, a ukoliko roditelji ipak odluče da se s detetom spuste niz tobogan, to treba da urade veoma oprezno.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom